Meghalt Tarr Mari

TZIHZ20120205025
2023.03.15. 10:27
90. életévében hunyt el Tarr Mari, akit a leghíresebb magyar színházi súgóként tartottak számon. 55 éven át dolgozott a Madách Színházban, és már 80 éves volt, amikor felhagyott a munkával.

Facebook-oldalán búcsúzik a Madách Színház Tarr Mari színházi súgótól, aki 89 éves korában hunyt el kedd hajnalban. Családja és barátai Pannonhalmán kísérik majd el utolsó útjára. Ahogy a teátrum megemlékezésében írják, Tarrt a pályafutása során számos állami díjjal tüntették ki, többek között a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével. 55 éven át dolgozott az intézményben, és már 80 éves volt, amikor úgy döntött, elköszön a napi színházi munkától. Nagy sikereket ért el Mesék a súgólyukból című estjével, amelynek köszönhetően egy lépéssel közelebb hozta a nézőket ahhoz, hogy megértsék, miből áll színházi súgónak lenni.

Tarr Mari egész életében hívő ember volt, és szinte az összes Mária-kegyhelyet bejárta. 2012-ben Pándy Piroska operaénekesnővel együtt készített előadást a Szűzanya tiszteletére, Ave Maria címmel. Ahogy a Madách Színház a Facebook-oldalukon közzétett bejegyzésben megjegyezte, Tarr mindig azt mondta: „Súgó kétféle módon lesz valakiből: vagy színész akar lenni, és jobb híján választja ezt, vagy véletlenül odakeveredik.” Utóbbi kategóriába tartozott ő. Mint kiemelték, Tarr díszlettervező férje, id. Tarr Béla kísérőjeként került a színházba, ahol akkoriban épp hiányzott egy súgó. 

A súgószakma rendkívüli ritmusérzéket és empátiát követel művelőjétől, hiszen előbb kell tudnia, hogy a színész hibázni fog, mint hogy az megtörténne. Tolnay Klári egyszer azt mondta neki: »Mari, te legalább akkora művész vagy, mint mi, csak téged nem lát a közönség.« Akik ismerték, tudják, hogy Tarr Mari valóban művész volt, és most visszaadta lelkét Teremtőjének

– írták.

(Borítókép: Tarr Mária 2014. február 5-én. Fotó: Zih Zsolt / MTI)