Különleges bemutatóra kerül sor a hajóorrban

D  CC20210621019
2023.03.20. 07:04
Ismét a Nemzeti Színház nagyszínpadján rendez Tündérkerti Gálaestet Szarvas József, aki viszáki pajtájából elindulva karolta föl az őshonos gyümölcsök ügyét, közösségerősítő szándékkal. És valóban sikerült közösséget építeni, ami immár túlnő Viszák, sőt Magyarország határain is. 2023. március 26-án lesz koncert, kiállításmegnyitó és könyvbemutató is.

Szarvas József 2002-ben, Pórszombaton találkozott azzal a gondolattal, hogy mentsük meg a Kárpát-medence szinte kipusztított, őshonos gyümölcshagyatékát közösségerősítő szándékkal. A Nemzeti Színház művésze Ambrus Lajos íróhoz és Kovács Gyula erdészhez csatlakozott, akik évek óta végezték feltáró, gyűjtő munkájukat. Közös erőfeszítésük eredménye, hogy értéktartó közösséget szerveztek maguk köré, azzal a nemes szándékkal, hogy népi hagyományaink visszatanulhatók legyenek.

Kárpát-medence-szerte eddig több mint háromszáz Tündérkert született, ahol mint egy-egy génbankban őrzik a visszatelepített őshonos gyümölcsöket. Itt minden család annyi és annyiféle gyümölcsfát ültethet, amennyi akkor is elegendő élelmet biztosít, ha háború vagy járvány tör ki, és semmi más nem áll már rendelkezésre. 

Szarvas József szerint remény van rá, hogy gyümölcsoltó boldogasszony napját Kárpát-medence-szerte oltónappá tegyék.

Ezt segíti az is, hogy Szarvas József, amellett, hogy Viszákon, a Kaszás Attila Pajta Színház és Galériában már évek óta szervez kulturális programokat, előadásokat, kiállításokat, gyümölcsoltó boldogasszony napjához kötődően már másodszor gyűjtötte össze a Nemzeti Színház nagyszínpadjára a barátait, támogatóit, sőt egész napos programot szervezett a színházba.

A régi az új

A március 26-i esemény címe: A régi az új. A program a Nemzeti Színház előtti úgynevezett hajóorrban kezdődik délután kettőkor, ahol is gyümölcsoltó bemutatót tart Kovács Gyula Prima Primissima díjas pomológus zenével, mesével, tánccal körülölelve. Háromkor az első emeleti előcsarnokban ad koncertet a Kolompos Együttes, 16.30-kor kiállítás nyílik Tenk László Munkácsy Mihály-díjas festőművész képeiből és Schweiczer Róbert keramikus művész alkotásaiból, illetve bemutatják Ambrus Lajos, Kovács Gyula és Lugosi József Kincsünk, az ecet című könyvét. Közreműködik Szarvas József, Sipos Mihály és Szokolay Dongó Balázs.

A Tündérkerti Gálaest a nagyszínpadon 18 órakor kezdődik. Az est házigazdája Vidnyánszky Attila, fellép a Muzsikás Együttes, a Duna Művészegyüttes, Barta Ágnes színművész, Berecz András mesemondó, Berecz István táncművész, Bognár András népzenész, Fülei Balázs zongoraművész, Kuczera Barbara népzenész, Küttel Bálint, Dávid és Vince népzenészek, Paár Julcsi népzenész, Szarvas József színművész és Szokolay Dongó Balázs népzenész.

Ezzel a gálaesttel szeretnék megköszönni azoknak a munkáját, akik elősegítették, hogy Kárpát-medence-szerte immár százával megszülethettek azok a kultúratartó génbankok, Tündérkertek, amelyek által megszülethet a kertek Magyarországa.

(Borítókép: Szarvas József. Fotó: Cseke Csilla / MTI)  • Tippek
  • Bankszámla