Tizenegyszeres áron kelt el egy 18. századi grafika

2023.03.24. 13:52
A BÁV 17. grafikai aukciójának legnagyobb sikerét a francia barokk tájképfestő, Claude Lorrain nevével jelzett, ám néhány évtizeddel később készült akvarell aratta, mely 120 000 forintról indult, majd virtuóz licitharcot követően jutalékkal együtt 1 750 000 forintért talált gazdára.

Szerdán első alkalommal adott otthont árverésnek a tavaly megújult, Szent István körúti BÁV Aukciósház, ahol nagy meglepetést okozott egy Claud Lorrain nevével ellátott XVIII. századi alkotás.

Claude Lorrain jelzéssel Táj pásztorokkal XVIII. század
Fotó: Slezak István

A Táj pásztorokkal címet viselő mű ráadásul megszerezte a BÁV grafikai aukcióinak eddigi legnagyobb szorzóját.

A 120 000 forintos kikiáltási árról induló licit végül tizenegyszeres szorzóval zárult, így a mű bőven 1 millió forint felett került leütésre. Az akvarell különlegességéhez hozzátartozik, hogy egykor a Csontváry-hagyaték megmentőjeként is ismert Gerlóczy Gedeon építész gyűjteményének a része volt. Akárcsak David Cox XIX. századi angol tájképfestő Tengerpart bárkával című grafikája, amelyre szintén nagy volt az érdeklődés: 160 000 forintról indult, és jutalékkal együtt 1 375 000 forintért talált gazdára.

Salvador Dalí Unikornis című alkotására is többen licitáltak, a 350   000 forintért elkelt tétel méltán mutatja, hogy milyen különleges darabokat lehet találni egy grafikai aukción. A műfajban rejlő, sok szempontból még kiaknázatlan lehetőségeket jól illusztrálja, hogy sok a magas szorzó, és az alacsonyabb áron kínált tételekre mutatkozó igény is folyamatosan nő.

A 17. Grafikai aukción e tekintetben jól szerepeltek a klasszikus rézkarcművészek. Maurer Dóra és Gross Arnold összes tétele elkelt, nem ritkán háromszoros vagy négyszeres áron. Ez igaz Patkó Károly Árkádiai jelenet című, 1922-ben készült rézkarcára is, mely 40 000 forintról indult, és 170 000 forintnál állt meg a licit.

A női művészek sorához csatlakozva Keserü Ilona is kiemelt figyelmet kapott, Több oldalról nézhető című szitanyomata 360 000 forintról indult, és jutalékkal együtt egymillió forint felett talált gazdára.

A művészeti aukciókon rendszeresen sikerrel szereplő művészek ezúttal sem okoztak csalódást. Kernstok Károly Férfiakt című grafikája például megnyolcszorozta indulóárát. Czóbel Béla most árverésre bocsátott tételei közül a legnagyobb érdeklődést a Csendélet című plakát kapta, mely 24 000 forintról indult, majd végül 175 000 forintnál zárult le a licitálás. Perlrott Csaba Vilmos munkái már korábban is jól szerepeltek a grafikai aukciókon, most Női akt című tussal készült alkotása kelt el a kikiáltási ár ötszöröséért. A májusi 81. művészeti aukción egy muzeális jelentőségű olajfestményével visszatérő Kondor Béla grafikai munkái mindig népszerűek, ez most sem volt másképp, Velencei Slágerbiennálé című rézkarca jutalékkal együtt 350 000 forintért kelt el.

Az est egyik legérdekesebb tapasztalata az online jelenlét erősödése volt. A tételekre ugyanis több módon, személyesen, telefonon, előre leadott vételi megbízással is lehetett licitálni. Mégis az árverés ideje alatt az online lehetőség volt az egyik legnépszerűbb, hiszen a leütésre kerülő alkotások közel felére elektronikus úton érkezett az ajánlat.