Eszenyi Enikő a mentőápolónak: Én egy nemzeti kincs vagyok

2023.04.04. 07:27
Verebes István Kadarkai Endre műsorában többek között arról beszélt, hogyan részegítheti meg az embereket a hatalom. A beszélgetés egy pontján pedig Eszenyi Enikő is szóba került, akiről azt mondta Verebes, hogy tehetséges és fantasztikus, de…

A Csodálatos vagy, Júlia! című előadás próbáján csúszott el, és esett rá a kezére még február 22-én a fővárosi színpadi visszatérésre készülő Eszenyi Enikő. A próbán fotósunk is részt vett, az események szemtanúja volt. Épp egy nyaralós jelenetet próbáltak, ahol Eszenyi Enikő egy teniszütőt lóbált, majd elesett, éppen a csuklójára. A fotósok először azt hitték, hogy ez a jelenet része, majd Eszenyi Enikő párszor elmondta, hogy „eltört a kezem”, majd jelezte, hogy „álljunk le”. 

A színésznő visszatérésének azonban nem mindenki örül. A sajtó 2021-ben még attól volt hangos, hogy a kollégái által többféle abúzussal is megvádolt Eszenyi Enikő Kecskeméten rendezi a Cirkuszhercegnő című előadást.

Többen felszólaltak a közösségi médiában: nem tartották üdvözítőnek, hogy a Vígszínház egykori igazgatója egy év hallgatás után visszatér, mintha mi sem történt volna. Budapesten egészen mostanáig nem kapott szakmai lehetőséget, többek között ezért is övezi megkülönböztetett figyelem a Játékszín ezen darabját. 

Egy nemzeti kincs

Eszenyi a jelek szerint nem tanul. Egy ilyen tehetséges, fantasztikus képességű nő, aki rendezőnek is nagyszerű, arról azt hallom, hogy amikor a Játékszínben eltörte a csuklóját és hívták a mentőt, azt kiabálta, hogy hordágy. Erre mondták a mentők, hogy ha valaki eltöri a csuklóját, nem szoktak hordágyat hozni. Eszenyi viszont azt felelte, én egy nemzeti kincs vagyok

– fogalmazott Verebes István Kadarkai Endre műsorában.

Verebes azt is megjegyezte a műsorban, szerinte Eszenyi Enikő elszabadulásának egyik felelőse a 2019-ben elhunyt Marton László.

Onnantól, amikor Eszenyi Enikőnek hagyta megrendezni az Antonius és Kleopátrát úgy, hogy ő maga játszotta Kleopátrát, amihez egyébként semmi köze nincs, és Kaszás Attila volt Antonius, akinek ehhez szintén semmi köze nem volt, nem volt megállás. Ott meg lett szédítve Enikő. Miért nem elég, ha valaki tehetséges, miért kell neki még hatalmat is gyakorolnia?

– tette fel a kérdést Verebes István.

Reagált a Játékszín

Korábban a színésznő kijelentette, hogy nem hajlandó a későbbiekben magyar médiumnak nyilatkozni. Így ő az elhangzottakra nem reagált egyelőre, azonban Bánk Tamás, a Játékszín vezetője a Telexnek elmondta, mi történt pontosan.

A mentők kiérkezéséig már csak a Játékszín művészei és Bank Tamás igazgató tartózkodott a színpadon. Bank Tamás megerősítette: az idézett mondat elhangzott a mentő szakápoló felé, viccből, kvázi a balul elsült próba okozta feszültséget oldandó

– fogalmazott a Játékszín a lapnak írt közleményében.

Emellett azt is megjegyezték, hogy Verebes István nem volt a helyszínen, így a Játékszín:

Értetlenül áll a nyilatkozattal szemben, amelyet olyan személy tett, aki nem volt jelen a Játékszínben sem a Csodálatos vagy, Júlia! próbafolyamata alatt, sem pedig a fotóspróbán. Verebes István komolyabb színházi szakemberként ismert, mint aki mendemondák alapján informálja a közvéleményt egy saját személyét semmilyen ponton nem érintő témában

– írták.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport