Volt egy zöldfülű előadó, akit nem érdekelt David Bowie dicsérete

GettyImages-80250335
2023.04.13. 17:26
A triphop egykori atyja, Tricky – aki ma már visszautasítja ezt a címet – a nagy David Bowie-nak mulasztotta el megköszönni az elismerő szavakat és a róla írt novellát. Mi történt kettejük között?

Hallották már azt a történetet, hogy a kilencvenes években David Bowie egy triphopkoncerten járt a feleségével, Imannal, ami annyire elbűvölte, hogy még egy fiktív novellát is írt róla? A dologban azonban nem is ez a legmeglepőbb, hanem az, hogy a sajtóban megjelent Bowie-dicséret és irodalmi elbeszélés ellenére sem köszönte meg az akkor még csak szárnypróbálgató előadó a dicshimnuszt, noha Bowie anno a bálványa volt.

A kilencvenes évek közepén, amikor felfutott a brit popnak nevezett áramlat, sokan, akik zenei megújulás után kutattak, régi soulbakeliteket vagy a hatvanas évekbeli sorozatok zenéit hallgatták inspirációként. Tricky – polgári nevén Adrian Nicholas Matthews Thaws – tökéletesen megtestesítette Bristol akkori lelkiállapotát:

félig angol punk, félig jamaicai, a klubok és koncerttermek törzsvendége, mindenevő zenefogyasztó.

És ahogy megjelenik albuma, a Maxinquaye, már zseniális zenekreátor is. Az albumon rengeteg hatás érzékelhető, például a The Smashing Pumpkinsé, vagy a Strugglin és a Ponderosa dalon a depresszió, a drogok, az alkohol témája – producerük a skót Howie B. Az album új stílusa bevezette a popkultúrába a triphopot, amelyet addig avantgárd áramlatnak tartottak Angliában, és Tricky az egyik vezető alakja lett.

És akkor jött Bowie

1995-ben feleségével, Imannal részt vett Tricky londoni koncertjén a Shepherd’s Bush Empire-ben, és teljesen lenyűgözte a műsor, amely után levelet írt a fiatal előadónak, hogy kifejezze csodálatát:

Kedves Tricky, Iman és én imádtuk a műsort a minap. Már régóta szeretem a Maxinquaye-t. A Q magazin megkért, hogy írjak egy rövid cikket egy általam választott témában, ezért úgy döntöttem, írok rólad egy fikciós novellát. Remélem, tetszeni fog, vagy érdekesnek/viccesnek/valaminek találod majd. Nem tudom, mikor jelenik meg, szerintem a következő hónapban. Mindenesetre remélem, találkozunk még. Bowie.

Az énekes még egy Jean-Michel Basquiat-füzet fakszimiléjével is kiegészíti levelét, mert Tricky energiája a New York-i utcai művészére emlékezteti. De a levél válasz nélkül marad.

Arrogancia vagy ügyetlenség miatt? Talán Trickyt sokkolta, hogy egykori bálványa bálványozza most őt? Talán mindkettő. 

Bowie-nak a Q magazinban megjelent novellája kettejük kitalált találkozását írja le. Később valóban összeismerkednek, de Tricky már soha nem fog köszönetet mondani a dicséretért, amit később meg is bán. A zenész úgy nyilatkozott: ha mindez idősebb korában történik, biztosan máshogy reagált volna. 2019-ben megjelent önéletrajzában azonban megköszönte Bowie-nak az elismerő szavakat.

(Borítókép: David Bowie 1995-ben. Fotó: Ke.Mazur / WireImage / Getty Images)