Imádja a közönség ezeket a magyar sci-fiket és fantasyket

2023.04.22. 16:32
Átadták az idei Zsoldos Péter-díjakat. 2023-ban három kategóriában osztotta ki az immár két részből álló szakmai zsűri az elismerést, úgymint a legjobb regény, legjobb novella és legjobb műfordítás. A közönségdíjat Kondor Vilmos vihette haza.

Minden év április 20-án átadják a Zsoldos-díjakat, melyeket az év legjobb science fiction művei kapnak. Az elismerést Zsoldos Péter emlékére az író születésnapján ítélik oda a kiemelkedő alkotások szerzőinek legjobb novella, regény és műfordítás kategóriában.

A döntéshozó testület két részből áll. A magyar szerzőjű műveknek egy héttagú szakmai zsűri ítéli oda a díjakat: Benczik Vera, H. Nagy Péter, Hegedűs Orsolya, Keserű József, Makai Péter Kristóf, Szilárdi Réka és Takács Bogi. A fordítások díjazottját pedig egy háromtagú szakmai zsűri választja ki: Lapis József, Orosz Anna Nina és O. Réti Zsófia. Ezek mellett egy közönségdíjat is kiosztanak az olvasók kedvencének.

Bővült a mezőny

Mióta a Zsoldos család 2020-ban átvette a díj gondozását az Avana Egyesülettől – mely 1997-es alapítása óta felelt érte –, több változáson is átesett az elismerés, ezek közül a legjelentősebb a versenyző művek zsánerében történt. Az eddigi science fiction központú díj kibővült, innentől olyan alkotások is indulhatnak a díjakért, amelyek a fantasy vagy a fantasztikum más területeihez tartoznak.

A 2023-as megmérettetésen a 2021. december elseje és 2022. december elseje között megjelent művek versenyeztek. A shortlistre – amelyből a fent említett, két részből álló zsűri választ – 11 mű került,

ezeket az olvasók és a magyar sci-fi közösség közös véleménye alapján választották ki.

Utóbbiból idén 25-en adtak le szavazatot az általuk legjobbnak ítélt alkotásokra.

Végül a megszületett döntést szokás szerint Zsoldos Péter születésének évfordulóján, április 20-án hozták nyilvánosságra, eszerint:

  • a legjobb regény Lőrinczy Judit: Az utolsó tanú,
  • a legjobb novella Moskát AnitaFekete monitor,
  • a legjobb műfordítás Farkas Veronika – Kim Stanley Robinson: A Jövő Minisztériuma,
  • a közönségdíj nyertese pedig Kondor VilmosMásodik magyar köztársaság című műve lett.

A 11 jelölt mű listája itt érhető el. Arról pedig, hogy tavaly kiket díjaztak, ebben a cikkünkben számoltunk be korábban.