Az István, a királyból is ki lehet vonni a rockot

2023.04.25. 20:27 Módosítva: 2023.04.26. 08:36
A Magyar Állami Operaház a legendás rockopera negyvenedik születésnapja előtt tisztelegve (1983. augusztus 18-án mutatták be először) műsorra tűzte az István, a király szimfonikus átiratát. Az operaváltozatot Gyöngyösi Levente zeneszerző hangszerelte klasszikus nagyzenekari műre, a darab rendezője Szinetár Miklós.

Negyven évvel ezelőtt, 1983 nyarán bemutatták a magyar zenekultúra egyik legnagyobb volumenű alkotását, az István, a királyt. A ma már mindenki által jól ismert rockopera Szörényi Levente és Bródy János közös műveként született meg, melyet az elmúlt negyven évben rendületlenül játszanak az ország számos pontján különféle szereposztásokkal.

Zene, ami megszállja az embert

A rockoperából Szörényi Levente 75. születésnapjára készült szimfonikus átirat (a zeneszerző 1945. április 26-án született), az abból rendezett előadást 2020. október 17-én nagy sikerrel mutatták be Budapesten, az Erkel Színházban. Idén pedig, a mű negyvenéves jubileumának alkalmából a Magyar Állami Operaház műsorra tűzte az operaátiratot. A szimfonikus partitúra Gyöngyösi Levente zeneszerzőt munkája, az előadást Szinetár Miklós rendezte.

Ennek a darabnak a műfaja sem nem rock, sem nem opera, a műfaja az, hogy remekmű. Olyan remekmű ez, ami ma már elfoglalja a helyét a nagy magyar zeneművek sorában, mint a Hunyadi László, A kékszakállú herceg vára vagy a Székely fonó. A miénk, kitörölhetetlenül, és ennek két oka van. Az egyik az elementáris zene, ami megszállja az embert, amit dúdolunk még az utcán is. A másik pedig a témája, ami arról szól, hogy bennünk, magyarokban mindig él egy István, és él egy Koppány. Szeretnénk a Nyugathoz tartozni, de szeretnénk magunkból is megőrizni valamit. Mind a kettő igaz, és mind a kettőnek van igazsága, ettől olyan nagyszerű ez a darab

– fogalmaz a rendező a hozzánk eljuttatott közlemény szerint.

A 2023. április 22-én bemutatott előadás címszerepét Nyári Zoltán alakította, mellette Saroltként Komlósi Ildikó, Koppányként pedig Cseh Antal látható. A díszbemutatón megjelent a mű eredeti szerzőpárosa is, Szörényi Levente és Bródy János.