Befalta a kiállított banánt az olasz művész tárlatán, most elmondta, miért

2023.05.04. 12:01
Vajon megehetünk-e egy műtárgyat, ha igazi gyümölcs? Egy koreai diák nem hezitált, éhes volt, lázadni akart, hát megette.

Noh Huyn-soo dél-koreai egyetemista művészeti kurzusra jár a Szöuli Nemzeti Egyetemre. Így került el a hiperrealisztikus szobrairól és installációiról ismert Maurizio Cattelan olasz képzőművész kiállítására, ahol megette az egyik kiállított tárgyat, egy igazi banánt – írja a BBC.

A diák töredelmesen bevallotta, hogy nem reggelizett, az ínycsiklandozó banán pedig gusztusosan hívogatta a falról. Befalta.

A We című kiállítás egyik darabja, a Komédiás címre hallgató érett banán volt, amit a művész a szöuli Leeum Művészeti Múzeum falára ragasztott. Noh Huyn-soo mentségére szóljon, hogy nem dobta el a héját, hanem a falra ragasztotta, hiszen a művészet, az művészet. A kiállításszervezők később egy új banánnal pótolták a régit, a Múzeum sajtósai pedig közölték, hogy nem fognak kártérítést követelni az éhes diáktól.

A kiállított banánt állítólag két-három naponta cserélik. Az akciót pedig Noh egyik barátja fel is vette a telefonjával: Noh leveszi a banánt a falról, közben bocsánatot kér, és megeszi.

Majd a héját a falra ragasztja, egy kicsit pózol, és továbbmegy. Később a helyi médiának úgy nyilatkozott, szerinte Cattelan művészete a hatalom elleni lázadás, ő pedig a lázadás ellen lázadt fel, amikor megette a banánt.

Szerintem egy műalkotás megrongálása is alkotás, hát nem azért van odaragasztva, hogy megegyék?

Cattelan úgy kommentálta az esetet: „Semmi probléma.”