65 millió forintról indul a licit a fiatalon meghalt magyar festőművész képéért

2023.05.04. 08:50
A festő után alig harminc olajkép maradt, ezek közül nagyjából egy tucat van magánkézben, a többi múzeumokban, állami intézményekben, így évtizedeket is várni kell arra, hogy egy-egy alkotása feltűnjön a hazai műkincspiacon. De most elérkezett a nagy pillanat!

Húsz év óta először újra a műkincspiacra kerül egy Nemes Lampérth-festmény a Virág Judit Galéria aukcióján. A Virág Judit Galéria a rövid életű magyar festőzseni, Nemes Lampérth József különleges csendéletét árverezi el: a Csendélet cserepes növényekkel és tányérral című, 1916–ban megalkotott olajfestmény 65 millió forintos kikiáltási árról indul a galéria tavaszi aukcióján.

Kelen Anna, a Virág Judit Galéria vezető művészettörténésze azt mondta

Csontváry Kosztka Tivadarnak, a legkeresettebb magyar festőnek is több – mintegy húsz – képe van magántulajdonban. Nemes Lampérth felbukkanása igazi örömünnep a műkincspiacon, a gyűjtők számára pedig egy ritkán visszatérő alkalom a vásárlásra.

Az elmúlt 30 évben hat jelentős Nemes Lampérth-olajfestmény került aukcióra, a művész mostani csendéletét 2003 tavaszán épp a Virág Judit Galéria árverezte el 48 millió forintért.

Nemes Lampérth József a huszadik századi magyar avantgárd festészet kiemelkedő alakja, aki csupán tíz év alatt alkotta meg izgalmas életművét, mielőtt 33 évesen meghalt. Életében 1916 volt a legkülönlegesebb év, amikor két év frontszolgálat után tért haza Budapestre és intenzíven alkotni kezdett.

Helyre állott bennem az egyensúly, és nagy szeretettel szemlélem az életnek minden megnyilvánulását. Mintha megújhodtam volna, úgy érzem, mintha egészen kicseréltek volna, és az élet minden megnyilvánulásában még mélyebb tartalmat látok

– írta 1916. február 16–án egy barátjának. A Csendélet cserepes növényekkel és tányérral is ekkor készült.

Nemes Lampérth sok szálon kötődött a Vasárnapi Körhöz, a főleg filozófusokból álló társasághoz, akik többször segítették a nehéz anyagi körülmények között élő művészt. A most felbukkant festmény valószínűleg Hauser Arnold tulajdonából került elő a hatvanas évek végén, majd hosszú évtizedekig tartó angliai lappangás után 2002-ben tűnt fel Leedsben.

Kevés olyan magyar festőzseni van, aki Nemes Lampérthoz hasonlóan már 25 éves kora előtt megalkotta élete fő műveit. Ilyen például Czóbel Béla vagy Tihanyi Lajos, az ő festményeik szintén jelen lesznek a 72. Tavaszi aukción

– mondta el Kelen Anna. Mellettük Aba-Novák Vilmos, Mednyánszky László, Rippl–Rónai József, Scheiber Hugó, illetve Vaszary János alkotásai, továbbá számos értékes Zsolnay-darab is új tulajdonosát keresi a Virág Judit Galéria május 17–i árverésén.

Május 18-án a galéria időzített online grafikai aukciót rendez, és a két aukció teljes anyaga ingyenesen megtekinthető 2023. május 4–16. között a galériában.