Ha ezeket az előadásokat akarta megnézni, akkor legyen résen

2023.05.09. 18:07
Bojkottálja a budapesti 10. Színházi Olimpiát egy ukrán színház, mert az oroszok is fellépnek. Az Ivan Franko Nemzeti Akadémia Drámaszínház két darabbal jött volna: az egyik Bertolt Brecht Állítsátok meg Arturo Uit! című műve, a másik Albert Camus Caligulája. Akik ezekre az előadásokra vettek jegyet, május 19-ig visszaválthatják.

Az Ivan Franko Nemzeti Akadémia Drámaszínház közölte: bojkottálják a Budapesten rendezett színházolimpiát, mert azon egy orosz társulat is részt vehet. Mint írták, több mint négy hónapja azzal a feltétellel egyeztek bele a részvételbe, hogy a szervezők biztosították őket: Oroszország képviseletében senki sem lesz ott a Színházi Olimpián. Ehhez képest az olimpia szervezői végül egy orosz társulat szereplését is engedélyezték, valamint levetítik a Petropolisz című filmet, amelynek egyik színésze, Anton Shagin nyíltan támogatja Oroszország ukrajnai agresszióját.

Ennek fényében az ukrán színház visszamondta fellépéseit a Színházi Olimpián, de több másik európai fesztiválon szerepel majd, mert tisztában vannak az ukrán kultúra külföldi bemutatásának fontosságával, és folyamatosan azon dolgoznak, hogy a világ minden táján nemzetközi együttműködéseket alakítsanak ki.

Ugyanakkor fenntartjuk az álláspontunkat, mely szerint lehetetlen részt venni olyan nemzetközi rendezvényeken, amelyekre a terrorista ország képviselői, valamint az orosz agressziót támogató személyek is meghívást kapnak

– írták közleményükben. Az ukrán nemzeti színház társulata két darabot játszott volna az eseményen, az egyik Bertolt Brecht Állítsátok meg Arturo Uit! című műve, a másik Albert Camus Caligulája lett volna.

A társulat még januárban jelezte a Színházi Olimpia szervezőinek, hogy nem kívánnak közösséget vállalni orosz előadókkal, és hogy minden olyan felszólítást elfogadhatatlannak tartanak, amely „politika nélküli párbeszédet” vagy „hídépítést” vár tőlük. A kijevi színház közösségi oldalán írt arról, hogy szerettek volna csatlakozni ehhez a nagy színházi világeseményhez, sokat dolgoztak az ukrán előadások budapesti bemutatójának előkészítésén, de nem értenek egyet a Színházi Olimpia programjában szereplő „kétes szomszédsággal”.

Nincs orosz társulat, csak orosz rendező

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója szerint betartották korábbi ígéretüket, orosz társulat nem vesz részt a Színházi Olimpián, csak egy orosz rendező. „A kijevi társulat által emlegetett Rex című előadás a Nemzeti Színház produkciója, Valerij Fokin rendezte Kirill Fokin szövegéből, Valerij Fokin pedig a Nemzetközi Színházi Olimpiát szervező bizottság oszlopos tagja” – mondta. Szerinte semmi olyan új fejlemény nem volt az elmúlt hetekben, amiről az ukrán fél ne tudhatott volna, amikor aláírta a szerződést.

A márciusi sajtótájékoztatón én valóban hidakról, kapcsolatteremtésről és kommunikációról beszéltem, akkor ők valóban írtak egy levelet, hogy számukra ez elfogadhatatlan, mire én visszaválaszoltam, hogy meg kell érteniük, hogy mi így építjük fel az egész Színházi Olimpiát, és ebben a helyzetben sokszorosan fontosnak tartom azt, hogy kapaszkodjunk egymásba, és ne engedjük el egymást, ami lerombolódik, azt mi, a kultúra emberei próbáljuk valahogy visszaépíteni, és ne szakítsunk meg minden kapcsolódási pontot. Ők azután írták alá a szerződést, hogy olvasták a válaszomat

– tette hozzá Vidnyánszky Attila.

A Nemzeti Színház oldalán a szóban forgó előadásoknál azt a tájékoztatást lehet olvasni, hogy az online vásárlóknak automatikusan visszautalják a megvásárolt jegyek árát, személyes jegyvisszavételre vagy jegycserér pedig 19-ig van lehetőség.