Nagy csata zajlik a Ludwig Múzeum igazgatói székéért

Névtelen-1
2023.05.11. 13:28
Az elmúlt időszakban reflektorfényt kapó Opera főigazgató-választása mellett kissé árnyékban maradt a Ludwig Múzeum igazgatói pályázata, amely szintén finisbe érkezett. A kortárs művészeti intézmény székéért folyó harc korábban is érdekesnek bizonyult, és úgy tűnik, most is nagy harc zajlik a háttérben. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által felkért bizottság 2023. április 8-án meghallgatta azokat a jelölteket, akik a Ludwig Múzeum igazgatói posztjára pályáznak. A bizottsági meghallgatást követően Csák János kulturális és innovációs miniszter akár már pénteken eldönti, szerinte ki lenne a legalkalmasabb a főigazgatói posztra.

Mint azt korábban megírtuk, Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum jelenlegi direktora ellenfelet, vetélytársat kapott. Gulyás Gábor kurátor, a Műcsarnok korábbi igazgatója Facebook-oldalán jelentette be, hogy beadta pályázatát a Ludwig Múzeum igazgatói posztjáért.

Az Index információi szerint a szakmai bizottsági ülést Vincze Máté, a KIM közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára vezette,

Az ötfős bizottságban mások mellett Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektora is helyet kapott. Azt is megtudtuk, hogy Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója ezúttal nem volt tagja a bizottságnak.

A meghallgatások átlagosan harmincpercesek voltak. A pályázókat egyebek mellett a látogatószámról, a válságmenedzsmentről és a gyűjteménygyarapításról kérdezték.

Az öttagú szakmai bizottságnak csak a jelöltek alkalmasságát kell vizsgálnia, és a többségi döntés – amelynek alapján több jelöltet is alkalmasnak találnak – után csak javaslattételi joguk van Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter felé, aki eldönti, hogy 2023. június 1-től legfeljebb 2028. május 31-ig ki legyen a Ludwig Múzeum igazgatója. Hivatalos döntés a napokban várható.

Senkinek sem jut eszébe

Gulyás Gábor bejelentését követően az Indexnek azt mondta, hogy Magyarországon jelenleg nincs olyan kortárs művészettel foglalkozó közintézmény, amely nemzetközi szinten is sikeres. Ha ő lesz az igazgató, azt ígéri, hogy a Ludwig egy ilyen kiállítóhely lehet.

A Ludwig Múzeumot nemzetközi perspektívában újra lehet pozicionálni – állítja Gulyás Gábor, és szerinte a Ludwig egy ilyen kiállítóhely lehet:

Most nem igazán van olyan kiállítóhely, ami ebből a szempontból sikeres. Egyrészt nincs komoly látogatószám. Bécsben senkinek nem jut eszébe, hogy átjöjjön Budapestre egy kiállítás miatt. Miközben ez fordítva így van. De nemcsak a Ludwignak nincs ilyen vonzereje, hanem a magyar közintézményeknek sem, amelyek a kortárs művészettel foglalkoznak.

A filozófusból múzeumi szakemberré, kultúraformálóvá vált Gulyás Gábor arról is beszélt, hogy régi vágya teljesülne, ha igazgatóként vezethetné a Ludwig Múzeumot. Ezen már 2013-ban is komolyan gondolkozott, de egy betegség miatt akkor nem adta be a pályázatát. Öt évvel később pedig egy másik betegség tántorította el az indulástól. 

Kitekintő

Gulyás Gábor 2012 novemberében mondott le a Műcsarnok vezetéséről, ahová pályázat nélkül nevezte ki Szőcs Géza. Azután döntött így, hogy az akkor kultúráért felelős államtitkár L. Simon László közölte, hogy a kormány döntése alapján január elsejétől a Műcsarnoknak, mint ingatlannak a tulajdonjoga a Magyar Művészeti Akadémiáé (MMA) lesz. A kiállítóhelyet üzemeltető nonprofit kft. tulajdonosa továbbra is az Emberi Erőforrások Minisztériuma maradt volna, a Műcsarnok művészeti és tartalmi kérdéseiben az MMA elnök is egyetértési jogot kapott volna. Gulyás azzal indokolta lemondását, hogy az MMA „egyetértési joga” mellett nem tudná szuverén módon irányítani az intézményt – áll a Magyar Narancs cikkében.

Ahogyan azt korábban megírtuk, kiírták a pályázatot a Ludwig Múzeum igazgatói posztjára is: a megbízatás 2023. június 1-től 2028. május 31-ig tart. Fabényi Julia, aki tíz éve áll az intézmény élén, kérdésünkre válaszolva elmondta: újraindul az igazgatói székért.

Most ismét megkerestük Fabényi Júliát, de nem adott interjút. Kérdésünkre annyit mondott, hogy a pályázatát a döntés után hozza nyilvánosságra.

Ez történt korábban

2013-ban nagy port kavart, hogy a Ludwig Múzeum váratlanul igazgató nélkül maradt, mert a kormány sem pályázatot nem írt ki, sem új igazgatóról nem gondoskodott. Viszont pont az ellenkezőjét tették, mint amit a kegyvesztett államtitkár megígért – írta meg korábban az Index.

Lehetetlen helyzetet teremtett a Ludwig Múzeumban, hogy csütörtökön váratlanul felmondtak az igazgatónak. Így az ország legjelentősebb kortárs művészeti intézménye jelenleg szakmai igazgató nélkül maradt, sorsa kétséges.

Bencsik Barnabás egykori igazgató akkor az Indexnek elmondta, hogy csütörtökön lejárt az ötéves igazgatói megbízatása. Mivel a kulturális kormányzat nem írta ki időben a következő pályázatot, amely alapján új igazgatót találhatnak, L. Simon László akkori kulturális államtitkár korábban bejelentette: Bencsik Barnabás megbízatását ideiglenesen meg fogják hosszabbítani, hogy az apparátusnak legyen ideje kiírni a pályázatot.

„L. Simon államtitkár nyilvánosan közölte velem ezt az információt, ennek szellemében dolgoztam” – mondta a megrökönyödött Bencsik. Az igazgató maga is csak csütörtökön tudta meg a kulturális államtitkárság döntését. Egy levelet kaptak, amely szerint péntektől az szmsz szerinti működés lép érvénybe.

Az Összefogás a Kortárs Művészetért csoport tagjai aztán 2013. május 9-én elfoglalták a Ludwig Múzeum lépcsőjét és ismertették követeléseiket. Bencsik Barnabás ötéves igazgatói megbízatása 2013. február 28-án járt le, ám az eddigi igazgatót váratlanul érte, hogy a minisztérium nem hosszabbította meg vezetői mandátumát.

Látogatószám, fiatalok bevonása

A Ludwig Múzeum mostani pályázati kiírásának szakmai követelményei között szerepel

  • a hazai kortárs képzőművészeti kultúrkincsek széles körű megjelenítése itthon és külföldön, a kiállításai, tudományos kutatási és közönségkapcsolati tevékenység során sokszínűségre törekvés a bemutatott művek, művészek és társművészetek, illetve a múzeumi programszervezés terén;
  • a múzeumok társadalmi felelősségvállalása jegyében a társadalmi felzárkózást, a tiltott diszkrimináció csökkentésének elősegítését, valamint a kulturális értékekhez való általános hozzáférés javítását célzó múzeumi programok és egyéb kezdeményezések szervezése egyházi, civil, valamint humanitárius szervezetekkel is együttműködve;
  • gondoskodás a tehetségkutatásról és tehetséggondozásról;
  • egyenszilárdságú minőség biztosítása az intézmény szakmai feladatellátása során;
  • a látogatói bázis bővítése, külön hangsúllyal a fiatal generációk bevonására.

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent egyebek mellett muzeális intézménynél szerzett, legalább ötéves szakmai vezetői gyakorlat, nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezés a kortárs képzőművészet, illetve a gyűjtőkör tekintetében hasonló szakmai profilú muzeális intézmények terén, valamint a Ludwig Múzeum aktuális szakmai programjának továbbvitele – olvasható a pályázati kiírásban.

(Borítókép: Fabényi Júlia és Gulyás Gábor. Fotó: Czimbal Gyula, Koszticsák Szilárd / MTI)