Bayer Zsolt: Normális emberek ma nem mondják, hogy ni**er

2023.05.12. 15:37
Sajnálatos, hogy egy művészeti ágat felhasználva bizonyos országokban különböző kvótarendszerek alkalmazását szabják meg többek között a filmipar számára, így elsősorban már nem a művész tehetsége számít, amikor valaki megkap egy szerepet – mondta Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója az M1 csatorna 48 című műsorában. Bayer Zsolt publicista megjegyezte: ő egy bizonyos pontig tökéletesen megérti, hogy a feketék küzdenek a szavak, kifejezések ellen.

Ahogy korábban megírtuk, felújították a Thália Színházban a Martin McDonagh darabjából készült A nagy kézrablás című előadást, amelyet először 2016-ban vittek színre. A szombati premier előtt néhány nappal a szerzőt képviselő ügynökség írásban közölte: nem járulnak hozzá, hogy a fekete komédia afroamerikai szereplőjét elmaszkírozott fehér színész játssza. A nézők, akik minderről nem értesültek, vastapssal köszönték meg a fergeteges humorú előadást a premier után. Kálomista Gábor újabb, ezúttal nemzetközi perre készül.

Kálomista Gábor az esettel kapcsolatban az M1 csatorna 48 perc című műsorában elmondta: a színház valóban kapott megkeresést, amelyben az ügynökség kiemelte: Martin McDonagh elfogadhatatlannak tartja, hogy a darabban Toby karakterét egy elmaszkírozott fehér színész játssza, egy színes bőrű színészt szeretnének a szerepre.

Kálomista Gábor meglepődve fogadta az ügynökség levelét, ugyanis McDonagh darabját a Thália Színház 2016-ban kezdte el játszani, amelynek előadásmódját hét évvel ezelőtt az ügynökség nem kifogásolta. Mint mondta, „nagyon sajnálatosnak tartja”, hogy egy művészeti ágat felhasználva bizonyos országokban különböző kvótarendszerek alkalmazását szabják meg többek között a filmiparnak, így elsősorban már nem a művész tehetsége számít, amikor valaki megkap egy szerepet.

Elgondolkodtató, hogy egy színházat miért használnak egy ilyen ügyben. A Kárpát-medencében viszonylag keveset gyarmatosítottunk, viszonylag kevés embert hurcoltunk el különböző földrészekről a hajópadlóhoz ácsolt láncokon, és viszonylag kevés rabszolgát tartottunk. Tisztelem, ha valaki vezekelni akar, ez mindenkinek a saját magányügye. De azt elfogadhatatlannak tartom, hogy csak azért, hogy feldobjanak egy témát, belekötnek egy színházi előadásba. Ehhez tartom magam, és természetesen semmit sem változtatok rajta

– mondta a színházigazgató.

Elmebajig túlhajtani

Bayer Zsolt publicista leszögezte: ő egy bizonyos pontig tökéletesen megérti, hogy a feketék küzdenek a szavak, kifejezések ellen.

Normális emberek ma nem mondják, hogy nigger, ez magától értetődik. De nem értem, hogy miért kell ezt is az elmebajig túlhajtani.

A woke-ideológia már nem csupán a művészeteket érinti, ugyanis már a sportok területére is begyűrűzött – tette hozzá Bayer Zsolt, majd arról beszélt, hogy a napokban nagy felháborodást keltett az a hír, amely szerint az észak-amerikai jégkorongligában csak fehér sportolók játszanak. 

Fodor Gábor is egyetértett a színház igazgatójával, és hangsúlyozta: a világ 2016 óta megváltozott, azonban szerinte a művészi szabadságba nem szabad kvótákkal belenyúlni.