Jankovics Marcellnek állít emléket az NKA székházának tűzfalfestménye

2023.05.18. 21:27
Jankovics Marcell emblematikus mesefigurája, a Fehérlófia színes grafikája díszíti májustól a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) székházának tűzfalát.

„Jankovics Marcell egyetemes életművével örökkévaló koordinátákat jelölt ki nemzeti kultúránkban” – mondta Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára a Jankovics Marcell-emlékfal csütörtöki budapesti avató ünnepségén.

Kiemelte: kevés olyan magyar van, akiben neve hallatán nem ébrednek maradandó élmények a Magyar népmeséktől egészen a nemrégen bemutatott Toldi című filmig, nemzedékek nőttek fel a történetein.

Mindig mert nagyot álmodni, és szerencsésnek vallhatjuk magunkat, akik részesei lehettünk ezeknek a szédítő és lélekemelő álmoknak

– mondta. Arról beszélt, hogy Jankovics Marcell már életében példaképpé és legendává vált. Kiemelte: Jankovics Marcell élete bizonyosság volt arra, hogy a művészetnek, a művésznek nemzetépítő küldetése és tudatformáló ereje van. Monumentális életművének megismertetése és ápolása nemes küldetésünk és kötelességünk.

Bús Balázs, az NKA alelnöke elmondta: az idén 30 éves NKA egykori meghatározó elnöke tiszteletére januártól ismét a nevéhez fűződő logót használja a szervezet. Májustól falfestményen elevenedik meg egyik emblematikus mesefigurája, Fehérlófia alakja a Gyulai Pál u. 13. szám alatti székház udvari homlokzatán.

Elmondta: a falfestményen Fehérlófia összetett karaktere a rajzfilm utolsó képkockáinak üzenetét hordozva, előtérben a város sziluettjével jelenik meg az utcán közlekedők előtt.

Mint Bús Balázs felidézte, Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, az MMA tiszteletbeli elnöke kétszer is betöltötte az NKA elnöki posztját (1998–2002, 2010–2011) – írja az MTI.

Kiemelte: 2021 májusában bekövetkezett halála a magyar kulturális élet pótolhatatlan vesztesége. „Ezért kötelességünknek éreztük, hogy szimbolikus alkotásait és ezek hordozott üzeneteit életben tartva azok ikonikus elemeit az NKA szimbólumává tegyük” – mondta, hozzátéve, hogy így lett az általa alkotott életfa újra az NKA címere.