Hamarosan birtokba veszi az Arénát az Oscar-díjas sztárzeneszerző

GettyImages-1252120400
2023.05.23. 11:39
2023. június 5-én lép fel a legendás, Oscar-díjas zeneszerző Budapesten, a Papp László Sportarénában. Hans Zimmer az idei Európa-turnéja keretén belül 15 országban ad elő, rengeteg embernek hozza el régi klasszikusainak és modern alkotásainak színpadi változatait.

Kettő Oscar-díj, három Golden Globe-díj és négy Grammy-díj. A művészvilág e rangos elismeréseit többek között olyan alkotásokért szerezte a világhírű zeneszerző, mint Az oroszlánkirály, a Dűne, a Gladiátor vagy az Egyiptom hercege.

Szeretem azt az érzést, amikor a világ legjobb zenészeivel, mondhatni, a családtagjaimmal együtt éljük át ezeket a fantasztikus élményeket. De az egésznek semmi értelme sem lenne a közönség támogatása nélkül, akik a családom másik részét képezik. Végül is, én úgy gondolom, hogy a zene összeköt mindannyiunkat. És ígérem, hogy mindig a legjobbat adjuk, és tiszta szívünkből játszunk önöknek

– mesélte hozzánk eljuttatott közleményében Hans Zimmer, akivel tavaly ősszel interjút is készítettünk idei turnéja kapcsán.

Az igaz dicséret is hamisnak hat

Akkor rengeteg témáról mesélt nekünk a legendás zeneszerző. Szóba került többek között a kiégés megelőzése és a negatív kritika feldolgozása. Előbbiről úgy mesélt az alkotó, hogy a folyamatosság elvét használja. Még vége sincs egy projektnek, már vág is bele az újabba, így nincs ideje elveszni a kettő között. A kritikáról már némileg velősebben fogalmazott:

A dicséreteket elutasítom, még akkor is, ha valaki őszintén és átgondoltan mondja. Zavarba hoz. Amikor lejátszok egy zenét valakinek, arra kétféle reakció jöhet: sz*r vagy nem sz*r. Amennyiben nem sz*r, haladhatunk tovább, de ha sz*r, akkor kezdjük az egészet elölről. Ez a legtöbb, amit el tudok fogadni, különben zavarba jövök. Minden művész csaló, és mind retteg attól, hogy rajtakapják. A kritikának, legyen az bármennyire támadó, gonosz, alaptalan vagy logikailag megkérdőjelezhető, minden egyes szavát elhisszük. Amikor viszont dicséretről van szó, egy szót sem hiszünk el.

Arról is mesélt Zimmer, hogy hiába írt már több mint 150 filmhez zenét, sokáig csupán a háttérben dolgozott, nem szeretett volna a koncerteken kiállni zenészként a közönség elé. Később ez nagy nehézségek árán, de megtört, így mára eljutott arra a pontra, hogy igazi rockkoncertek születnek a kezei között, amiknek ő is aktív résztvevője.

Idén 15 európai országot jár körbe, hogy különleges, megújított koncertműsorát megmutassa a közönségnek, amiben már a legfrissebb művei, mint a Dűne filmzenéje is helyet kapnak. Budapesten a Papp László Sportarénában fog fellépni 2023. június 5-én este.

(Borítókép: Hans Zimmer európai turnéján a németországi Oberhausenben 2023. április 23-án. Fotó: Fabian Strauch / picture alliance / Getty Images)