Egy hétig látogatható még a Munkácsy-díjas szobrász kiállítása Brüsszelben

2023.05.23. 10:16
A 15 éve elhunyt Mészáros Mihály agyagterrakottával, viasszal, bronzzal, ólommal, zománccal, betonnal, kővel, fával és rézlemezzel is dolgozott. Műveiből a brüsszeli Liszt Intézetben nyílt kiállítás április végén, ami már csak egy hétig látogatható.

Különleges tárlat nyílt Brüsszelben, a Liszt Intézetben a Munkácsy-díjas Mészáros Mihály szobrász műveiből.

A 2008-ban elhunyt alkotó munkáját számos díjjal és elismeréssel honorálták, többek között az Országos Kisplasztikai Biennálé díjával, Ravenna város Dante‑díjával, az Osztrák Képzőművészeti Társaság Ludwig‑díjával. Évtizedeken keresztül a Magyar Képzőművész Szövetség külügyi referense volt. Több európai ösztöndíjat nyert, többek között Bécsben, Brüsszelben, Londonban. A Bécsi Künstlerhaus rendes tagjának választotta.

Különleges módszere volt, hogy saját maga által épített kemencéjében öntötte ki kisplasztikáit. Ez ma sem bevett szokás, pláne nem volt az Magyarországon az 1960-as, 1970-es években.

Mindig rejtély volt számomra, hogy miért csinál az ember szobrot, képet, rajzot. Mi az az ősi erő, mely őt arra készteti, hogy szóban meg nem fogalmazható érzéseit, hangulatait műtárgyba kényszerítse? Mi az az ismeretlen izgatószer, ami mindig műtárgy létrehozására indítja? Mi az a titokzatos mód, mely a műtárgyba sűrített érzést, hangulatot konzerválja, átplántálja a nézőbe, és így a mű hosszú időkön keresztül sugározza létrehozójának szándékát, mint egy örökös szárazelem

mondta egy alkalommal az alkotás misztikus folyamatáról.

A kiállítás június 2-ig látogatható.