„Magyarország Operaházának történetében ez nagyon kínos fejezet”

2023.06.11. 19:53
Bodor Johanna kolozsvári születésű táncművész és koreográfus, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja sem hagyta szó nélkül az Operaház körüli történéseket. A napokban több posztot is megosztott a közösségi médiában, és reagált pályatársai, köztük Rost Andrea megnyilvánulására is.

Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas operaénekes pénteken osztotta meg a közösségi médiában, hogy nem írja alá a 2023/24-es színházi szezonra ajánlott szerződését, és a döntéséről Ókovács Szilveszter főigazgatót is tájékoztatta. 

A közösségi médiában június 9-én ezekkel a szavakkal indokolta a döntését:  „Tisztelettel tájékoztatom az operaszerető közönséget, hogy a Magyar Állami Operaház 2023/24-es színházi szezonra ajánlott szerződését nem írom alá, mely döntésemről a mai napon Ókovács Szilveszter főigazgató urat írásban tájékoztattam. Már nyáron – a főszereplésemmel meghirdetett – A varázsfuvola előadásokon sem lépek színpadra. Némi mérlegelés után fájó szívvel hoztam meg ezt a számomra oly nehéz döntést. Nem vonulok vissza! A közönség nyáron vidéki fesztiválokon találkozhat velem. A VeszprémFest keretében számos produkcióban láthatnak, és szeretettel hívom önöket a Győri Filharmonikusokkal tartandó áriaestemre a Fertőrákosi Barlangszínházba. A közeljövőben nyugodt, támogató közegben szeretnék értékes művészeti projekteket teremteni, minden ilyen színházi és koncertfelkérésnek örömmel teszek majd eleget. Emellett alapítványommal kívánok kiemelten foglalkozni, melynek célja – többek között – a fiatal pályakezdő művészek támogatása” – írta. 

A visszalépés az után történt, hogy Ókovács Szilveszter koncepcióváltásra hivatkozva június 7-én kirúgta Kesselyák Gergely karmestert. Rost Andrea mellett Kesselyák is pályázott az Operaház főigazgatói posztjára, a szakmai bizottság egyhangú szavazattal őt javasolta a dalszínház élére, azonban Csák János kulturális és innovációs miniszter Ókovács Szilvesztert hagyta meg a pozíciójában.

Rost Andrea bejelentése után egyébként azonnal folytatódott a sor:  ifj. Harangozó Gyula koreográfus, balettmester, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze benyújtotta Csák János kulturális és innovációs miniszterhez a lemondását. Ez a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszteri irodájából az Index szerkesztőségébe eljuttatott levélből derült ki. A koreográfus döntéséhez hozzájárult az, ami Kesselyák Gergellyel történt.

Kínos fejezet

A posztra többek között Bodor Johanna táncművész-koreográfus, színházi alkotó, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja is reagált. A táncművész szintén a közösségi médiában üzent Rost Andreának. „Tiszteletem, Rost Andrea! Továbbá azt gondolom, most ez nem az a történet, ahol pár napig tartó haragról van szó.

Magyarország Operaházának történetében ez nagyon kínos fejezet – többek között azért is, mert a cselekedet pontosan tükrözi a mentalitást. A vezető mentalitásával és annak összetevőivel foglalkozni kell, mert azok fogják meghatározni az intézmény jövőjét. Ezért komoly felelősség vezetőt kinevezni és megbízni a vezetéssel. A cselekedet tényszerűen nyomot hagy – következményei lesznek. Ez egyszerű képlet. A következménynek lesznek áldozatai

– írta Bodor Johanna, majd azt is hangsúlyozta: „Rost Andrea ezzel szemben hős az én szememben”. 

Bodor Johanna szerint „a cselekedet – a duma viharban és gondolkodás szmogban – egyértelmű és kristálytiszta ténnyé válik. Gerince van, lesz, és csillog. A cselekedetben hiszek, abban, ami szakmai értéket, ez esetben komolyan vehető művészi gondolkodást, elvi kiállást, nemes ügy szolgálatát, példamutatást jelent. Minden más csak üres duma” – fogalmazott a posztban. 

Hozzátette: „itt pedig kiállás történik olyan jelenség ellen, ami egyértelműen romboló hatással bír, és kiállást jelent a sokkal fontosabb értékek mellett – amikre a gondolkodás teremtett szmogjában is emlékezni kell. Tisztázni szeretném: az életünket nem a politikai irányzatok határozzák meg – ezt csak a politika akarja elérni. Nem azért születünk a világra, hogy ennek a célnak éljünk. Tévedés. A politikai csaholás pedig egy idő után sokakat szellemi térdelésre kényszerít. A politika elfelejtett alázatos lenni. A politika abba is bele akar szólni, ami nem dolga. És mindaddig, amíg ez így lesz – annyiszor születik anomália. A politika tudna biztonságot, józanságot, örömöt okozni. Ha jó gazdákhoz kerül. Ugyanennyi erővel lehetne sokkal hasznosabb”.

Elvekről van szó

A koreográfus szerint nem lehet ekkora teret adni a hétköznapi hiúságnak, a politika rossz értelemben vett manipulációjának és a személyeskedésnek sem, hiszen a következmények rosszak és ártalmasak. Mint mondja, soha nem lesz egy politikai párt híve, ahogyan most sem az.

Sokkal inkább az olyan emberek híve, akik így tudnak cselekedni, mint Rost Andrea.

A művésznő azt is elmondta, többek között olyan embereket tud tisztelni, mint akik például a Freeszfe ügyében küzdöttek.

„Ez nem hatalmi harc kategória, nem ehhez a fejezethez tartozik, nem olcsó értékek szkanderja. Itt alapvető elvekről van szó, nem csak arról szól, hogy kinek van igaza – ez devalválná a sokkal magasabb, klasszikus értékkel bíró szempontokat, miszerint mindenkinek joga van egy jól koordinált társadalomban értéket teremteni, élni, dolgozni, alkotni, tehetséget fejleszteni, felelősen létezni a saját életében a társadalmon belül, gondolatszabóság intézménye nélkül” – írta, majd a poszt végén hozzátette: „Sajnálom, ami az Operaházban történik. Sajnálom, ami történik. Sajnálom, ami végül is mindannyiunkkal történik.”