Harsányi Gábor: Mindennap karategyakorlatokat végzek a kertemben

2023.06.17. 09:53
Harsányi Gábor színész június 15-én töltötte be a 78. életévét, ám még mindig játszik, és írni is szokott. Nagyjából száz tévéfilmet forgathatott, ez volt az élete, ám mégis úgy véli, a színésznek tudnia kell – különösen 70 felett – óvatosan hátralépni.

Harsányi Gábor Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színész még 78 évesen is karategyakorlatokkal tartja fiatalon magát, és tele van tervekkel. Amellett, hogy folyamatosan játszik, és saját színházával járja az országot, írni is szokott. 

Egészségesnek érzem magam, s mindennap a kertemben karate-formagyakorlatokat végzek. Karban tartja a lelket és a testet. Ugyanakkor a szomszéd nevetve látja mindezt, hallja, ahogy nyögdécselek edzés közben, és azt gondolja: na a színész megbolondult öregségére

– mesélte a Blikknek a színész a napokban. 

Családjáról is szót ejtett, egyik lánya Németországban él, a másik itthon maradt, mindketten két-két unokával ajándékozták meg a színészt. Fia Hágában diplomázott, és gazdasági vonalon lett sikeres. Mint mondta, rengeteg figyelmet és szeretetet kap tőlük.

„A színésznek tudnia kell hátralépni”

Harsányi Gábort a Jó estét nyár, jó estét szerelem című filmből az egész ország megismerhette, ennek folytatását kezdte el írni, amin sokan meglepődtek. 

Úgy gondoltam, van még ennyi ebben a történetben, s bíztam benne, hogy egyszer ez is képernyőre kerül

– fejtette ki, hozzátéve, hogy nagyjából száz tévéfilmet forgathatott, ez volt az élete, és a mai napig színésznek tartja magát. 

Azzal kapcsolatban, hogy kollégái folyamatosan megszólalnak közéleti témákban, azt mondta, hogy szerinte egy színész nem ért a politizáláshoz. A véleménye neki is megvan, de ezt a szavazófülkében, behúzott x-szel mondja el, nem pedig nyilvánosan. Szerinte nem az színészek dolga megváltoztatni ezt a világot, mert tőlük azt várja a közönség, hogy szórakoztassanak, vagy kikapcsolódást nyújtsanak a feszültségekkel teli időszakokban is. 

Úgy véli továbbá, hogy a színésznek tudnia kell – különösen 70 felett – óvatosan hátralépni. Harsányi Gábor írni is és a színpadon lenni is szeret. „Persze közel a nyolcvanhoz már ne ugráljon az ember” – tette hozzá.