Molnár Piroska: Nem fogom elfedni a véleményem, nem félek

MG 4220
2023.06.17. 12:38
A tévéjáték mint műfaj megszűnt, a televíziókba már csak úgynevezett celebek jutnak be. Ma összehasonlíthatatlanul nehezebb egy színésznövendék számára a pályakezdés, mint volt az ő generációja tagjainak.

A hatvanas évek végén egy végzős színésznövendék számára a pályakezdés sima út volt. A mostani helyzettel összehasonlíthatatlan, ma rendkívül nehéz – vélekedett Molnár Piroska, a nemzet színésze a szabadeuropa.hu Szelfi című podcastműsorában. 

Őket akkor tárt karokkal várták a vidéki színházak, és a pálya sem volt túltelített. Most szinte Dunát lehet rekeszteni a sok színésszel, a létező társulatok nem tudják őket mind felvenni, ezért kénytelenek mellékállásokat vállalni, ilyen például a szinkron, de az nem mérhető össze a tényleges színészi munkával. A tévéjáték mint műfaj megszűnt, a televíziókba már csak úgynevezett celebek jutnak be, ők szerepelnek ott. 

„Ugyan, mit tudnának csinálni velem?” – reagált arra a kérdésre, hogy nem tart-e a jelenlegi helyzetre reflektáló kritikus szavainak későbbi hatásától. 

Nem fogom elfedni a véleményem, nem félek

– hangsúlyozta a színésznő, aki arról is beszélt, hogy idős korára már néha kisebb pánikrohamok fogják el, de nem hagyja, hogy eluralkodjanak rajta, tudja kezelni, ami azt jelenti, hogy szövegproblémái ebből adódóan nincsenek. Ezzel együtt úgy érzi, néha kisebb kaland elindulni otthonról (szívritmusszabályzója van), egyszerűnek tűnő dolgok is nagy nehézségeket okozhatnak. Szerencsére van egy segítője, aki levesz a válláról számos feladatot, így jobban tud a színészetre koncentrálni.

Sokszor azért jólesne a pizsamát nem átváltani és nem elmenni otthonról, de soha nem adtam vissza még szerepet.

A színésznő azt mondja, alapvetően konfliktuskerülő, így elfogadja, hogy a szerepekkel kapcsolatos döntéseket az élet rendezi el. Visszavonulásával kapcsolatban a Covid-időszakban felröppentek hírek, s bár valóban egyre kevesebbet bír, de azokat az évek óta futó előadásokat, amikben játszik, nem lehet csak úgy otthagynia. Amíg ezek telt házzal mennek, nem mondhatja azt a kollégáknak, hogy befejezte.

Új szerepeket már nem nagyon vállal, de a Thália Színház szerződtetett tagjaként évente egy új darabban kötelezően játszania kell. Külső helyeken azonban már nem nagyon láthatja a közönség.

Szokták mondani, hogy a mai fiatalok körében már nincs ott az az átütő tehetség, de Molnár Piroska szerint ez tévedés, ő látja, hogy itt vannak közöttünk a jövő Darvas Ivánjai, Bessenyei Ferencei, Ács Margitjai és Máthé Erzsijei.

(Borítókép: Molnár Piroska 2023. április 5-én. Fotó: Németh Kata / Index)