Azt mondták, régi, de most újból megcsinálják

2023.06.18. 20:19
Újból megrendezik Vácon a Régi Zenei Napokat. A 39. alkalommal megelevenedő programsorozat egy héten át nyújt tartalmas időtöltést a szakmai és laikus közönségnek egyaránt. A 2023. július 1–8. közötti fesztiválon mesterkurzusokkal, korhű hangszerek bemutatójával és élő zenével várják az érdeklődőket a szervezők.

A Régi Zenei Napok Magyarország legrégebbi fesztiváljai közé tartozik. A közel négy évtizedes rendezvény egyhetes programsorozata nemzetközi hírességeket és hazai alkotókat invitál Vácra, hogy közösen ápolják az ágazat hagyatékát. A hazai régizene meghatározó előadói, a Capella Savaria és a Purcell Kórus ezúttal Marcus Creed, a híres brit karmester és régizenei szaktekintély vezetésével mutatják be a német barokk műveit július 1-jén a Fehérek templomában. Händel és Strattner válogatott művei szólalnak majd meg ezen az estén.

Július 3-án a mesterkurzusokat vezető professzorok kamarakoncertet adnak a közönségnek.

Ezt követően, július 5-én a Fehérek templomában a Savaria Barokk Zenekar és a Capella Du Mont kamarakórus ad hangversenyt, ahol a francia barokk kor egyik kiemelkedő alkotója, Henry Du Mont hálaadó motettái csendülnek fel. Végül július 8-án, a kurzusrésztvevők ingyenes hangversenye után zárókoncertre kerül sor, amelyen a hazai régizene mesterei, Vashegyi György, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar kiváló szólistákkal kiegészülve adják elő Johann Sebastian Bach két kantátáját.

Váciak előnyben

A koncertekre a váci lakosok lakcímkártyájuk felmutatásával 50 százalékos kedvezménnyel válthatnak jegyet a helyszínen. Az érdeklődők július 2-án, vasárnap délelőtt Vác főterén az Ewald Rézfúvós Együttes közreműködésével madrigálok és preklasszikus táncok válogatását hallgathatják ingyenes programként, amely korhű hangszerbemutatóval párosul.

A korhű mesterhangszereken előadott régizene hangzásvilágáról egy különleges beszélgetés keretében, közérthető stílusban tudhatnak meg többet az érdeklődők július 2-án este a Városháza udvarán. Az est műsorvezetője Becze Szilvia, vendége pedig Vashegyi György lesz. A fesztiválnak olyan autentikus váci helyszínek adnak otthont, mint

a Fehérek temploma, a Piarista Kilátó Központ, a Püspöki Palota díszterme és a Városháza udvara.

A Filharmónia Magyarország együttműködő partnerével, a Haydneum Magyar Régizenei Központtal közösen támogatja és segíti a régizene népszerűsítését és fejlődését Magyarországon. A 39. Régi Zenei Napokra várják mindazokat, akik szeretnének részesei lenni ennek a különleges eseménysorozatnak, és érdeklődnek a régizene gazdag öröksége iránt.