Háborús rettegés a Kodály köröndön

2023.06.18. 10:36
A háború és a háborúhoz vezető út, az össztársadalmi hatások témáiban állít ki új tárlatot a Satndby Project Budapesten. Tíz kivételes alkotó műveiből láthatnak egy kivételes válogatást az érdeklődők Kizökkent idők címmel. A kiállítást 2023. június 27-én este nyitják meg, onnantól három héten keresztül tekintheti azt meg a nagyérdemű.

Bár fizikális háború nem dúl hazánkban, a félelem bele-bele kúszik a köztudatba. A társadalmi mozgásokra érzékeny alkotók nem csupán a kialakult helyzetekre reflektálnak, hanem az odavezető ösvényeket is feltérképezik. Kizökkent idők címmel indul új kiállítás Budapesten, a Kodály köröndön. Baksai József Munkácsy-díjas festőművész és Horváth Dániel festőművészek válogatták össze a tárlat képeit, és látják el a kurátori szerepet.

Egyirányú utca

A kurátorok olyan művek közül válogattak, amelyek a körülöttünk zajló eseményekre átvitt értelemben, egy absztrakt gondolati síkon érzékeny reakciót fogalmaznak meg

– olvasható a szervezők hozzánk eljuttatott közleményében. Hozzáteszik:

Izgalmas megfigyelni, ahogyan kortárs alkotóink szinte váteszként ráéreztek a közelgő katasztrófára. A kiállított művekben ez az elidegenedett valóságra való reflektálás nagyon erős faktor, de visszatérő motívum a kiüresedett terek, romok ábrázolása. Az a tény, hogy ezeket a tendenciákat fel lehet fedezni számos művész korábbi munkáin, azt mutatja, hogy sajnos ez az utca egy irányba vezetett, a történelem nem történhetett volna másképp.

A június 27-én este megnyíló kiállítást három héten át tekinthetik meg az érdeklődők. A csoportos tárlat egy ad hoc galériában lesz látható, a művek reprói viszont a téren is megtekinthetők majd. 

A tárlaton bemutatott művek alkotói: Ferenczy Zsolt, Herman Levente, Horváth Rita, Kaliczka Patrícia, Kortmann Járay Katalin, Mendreczky Karina, Szabó Ábel, Szabó Dorottya, Szurcsik József és Tomasz Piars.