A rektorhelyettes szerint a türk államok természetes partnereink

METU Üzbég delegáció látogatása CR SZM4662-40
2023.06.19. 13:46
Az elmúlt napokban több nagy jelentőségű megállapodás született a Budapesti Metropolitan Egyetem és neves ázsiai felsőoktatási intézmények között. Az együttműködések tovább erősítik az egyetem jelenleg is komoly jelenlétét Közép- és Délkelet-Ázsiában. A megállapodások jelentik az első lépéseket a további partnerekkel kialakított intézményes együttműködésekhez a hallgatói és oktatói mobilitásról, illetve közös kutatások és képzések indításáról.

„A magyar felsőoktatás hasznos tapasztalatokat tud átadni a közép-ázsiai térség intézményei számára” – mondta az egyetem közleménye szerint dr. Vasa László, a Budapesti Metropolitan Egyetem tudományos rektorhelyettese, a közép-ázsiai térség szakértője.

2023 májusának végén a Magyar Rektori Konferencia meghívására Magyarországra érkező üzbég egyetemi delegációt fogadott a Budapesti Metropolitan Egyetem. A delegáció négy tagja – Nozimjon Tuychiboev, az Andijan Institute of Economics and Construction vezetője, Gulchekhra Rikhsieva, a Tashkent State University of Oriental Studies rektora, Abduaziz Abduvasikov, a Tashkent State Agrarian University rektorhelyettese és Rizaev Kamal Saidakbarovich, a Taskent Pharmaceutical Institute egyetem rektora – ellátogatott a Nagy Lajos úti campusra.

A találkozón az intézmények közötti együttműködési lehetőségek áttekintése mellett a Budapesti Metropolitan Egyetem megállapodást írt alá az Andijan Institute of Economics and Construction üzbég felsőoktatási intézménnyel.

További együttműködési megállapodás született a Karshi Engineering-Economic Institute-tal, ami lehetővé teszi az oktatói és hallgatói cserét, a tudományos együttműködést a két intézmény között, amire az üzbég hallgatói és oktatói részről nagy igény mutatkozik.

A türk államok természetes partnereink

A Karshi Engineering-Economic Institute az üzbég állami finanszírozású felsőoktatási intézmények egyike, hat karral rendelkezik, és több mint 41-féle képzést nyújt az ott tanuló több mint hatezer hallgatónak. A Budapesti Metropolitan Egyetem számára fontos a közép-ázsiai régióból érkező hallgatók létszámának és mobilitásának növelése, és az aktuális, 2023-as nemzetközi kreditmobilitási pályázatában Üzbegisztánt is új partnerországként jelölte meg.

Kobilov Nurbek, az intézmény nemzetközi részlegének vezető helyettese fiatal kutatói programjukat javasolta az együttműködés egy másik lehetséges területének, ami további lehetőségeket nyit meg a közös munka előtt.

A megállapodások apropóján dr. Vasa László hangsúlyozta: „Korábban Magyarország is végrehajtotta azokat a reformokat, amelyek az egyetemek versenyképességének és színvonalának javítását célozták. 

Hazánk – a közös történelmi-kulturális gyökerek és hagyományok okán – természetes partnere Közép-Ázsia türk államainak, ami megkönnyíti a közös tervek, projektek kialakítását.

Közép-Ázsia iránt nagy a hazai egyetemi érdeklődés, mind a hallgatói rekrutálás, mind az ottani képzési piacon való megjelenés tekintetében – Üzbegisztán kifejezetten támogatja a külföldi egyetemek programjainak ottani megjelenését. A magyar felsőoktatás törvényszerű iránya az expanzió, amelynek természetes célországa lehet Üzbegisztán és egyes szomszédjai.”

Thaiföldi felsőoktatási partnerségi kapcsolat

A magas szintű oktatási gyakorlatukról ismert délkelet-ázsiai országok irányába történő nyitás részeként a Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködési megállapodást írt alá a thaiföldi Srinakharinwirot Universityvel (SWU). Ezzel az egyetem első thaiföldi felsőoktatási partnerségi kapcsolata jött létre.

A közel 40 fős felső vezetői delegációt Associated Prof. Somchai Santiwatanakul, az SWU elnöke vezette. Az eseményen tiszteletét tette Nipon Petchpornprabas, a Thai Királyság Magyarországra akkreditált nagykövete is.

„A thai delegáció betekintést kapott a myBrand módszertanába és annak gyakorlati tapasztalataiba, mivel hasonló képzési innováció kialakítását, átültetését szeretnék elérni intézményükben. A myBrand – a METU kezdeményező zászlóshajója címmel tartott előadás után megosztottuk egyetemünk tapasztalatait a mentor és mentorált egyenrangú és interaktív viszonyrendszerére épülő oktatási módszertanáról” – jegyezte meg dr. Kovács Attila, a Kommunikáció, Üzlet, Turizmus Kar dékánja.

A Budapesti Metropolitan Egyetem

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Magyarország legnagyobb magánegyeteme. A METU-n két karon, négy fő területen folyik képzés: kommunikáció, üzlet, turizmus és művészet. A folyamatosan bővülő magyar és angol nyelvű kínálatban jelenleg 30 alapszak, 25 mesterszak, 18 szakirányú továbbképzés és hét felsőoktatási szakképzés közül választhatnak az egyetem iránt érdeklődők. A Metropolitannek jelenleg közel hétezer hallgatója van ezer külföldi diákkal a világ 130 országából.

(Borítókép: Budapesti Metropolitan Egyetem)