Halálában is milliókat hozhat Alain Delon

2023.06.24. 11:52
Több mint nyolcmillió euróért, csaknem hárommilliárd forintért, azaz a becsült ár duplájáért kelt el Párizsban a Bonhams-Cornette de Saint Cyr árverési cég aukcióján Alain Delon francia filmcsillag 80 darabból álló műkincsgyűjteménye.

A színész rajongóival telizsúfolt két teremben minden tétel vad versengés közepette kelt el. Az aukció csúcspontja Raoul Dufy (1877–1953) francia fauvista festő 1906-ban készült vászna, a La baie de Saint-Adresse (A Saint-Adresse-i öböl), amelynek az eladási árát 600 ezer és 800 ezer euró közé taksálták, és 1 016 400 euróért kelt el. Eugene Delacroix francia festő egy alkotása – amely több mint negyven éve nem volt jelen a piacon – 775 100 eurós áron, az eladási ár alsó határának kétszereséért talált gazdára.

Nem meglepő, hogy ezek a művek ilyen szenvedélyes licitálást váltottak ki. Az ösztönösen jó érzékű, lelkes gyűjtőként ismert színész a hatvanas és a hetvenes években szorgalmasan vásárolt rajzokat, amelyek akkoriban nem voltak divatosak

– hangsúlyozta Arnaud Cornette de Saint Cyr becsüs. Az árverés előtt a műtárgyakat április óta New Yorkban, Genfben, Brüsszelben és Hongkongban állították ki. 

A színész rendkívülinek minősített gyűjteményt halmozott fel. Domenico Beccafumi (1486–1551) Santo in piedi che regge una croce (Álló szent kereszttel a kezében) című műve, amelyet 50 ezer euróra becsültek, 241 ezer eurós áron kelt el. Jean-Francois Millet XIX. századi francia mester Normandiai tejesasszony című rajza 216 300 eurós áron talált gazdára a becsült 100 ezer euró helyett.

1964-ben Londonban vásároltam az első rajzomat. Az évek során olyan műveket szereztem be, amelyek el tudtak kápráztatni, szóltak hozzám, és néha meg is vigasztaltak. Az életem része voltak

– vallotta a katalógusban a 87 éves Alain Delon, aki nem vett részt az árverésen.

2007-ben Alain Delon kortárs műveken adott túl, s a Le Monde című francia napilapnak adott interjúban elmondta, hogy „gyűlöli a posztumusz eladásokat”. 2016-ban, miután eladta neves borait, óra- és fegyvergyűjteményét, hasonló sikerrel árvereztette el Rembrandt Bugatti bronzszobraiból álló gyűjteményének első sorozatát.

Sok mindennel vádolják

Ahogy korábban megírtuk, nemrégiben meghalt Ari Boulogne, Alain Delon állítólagos fia. Párizsi otthonában holtan találták Ari Boulogne francia fényképészt. Élettársát veszélyben lévő személynek nyújtott segítség elmulasztásával, emberöléssel, kábítószer szállításával, birtoklásával, megszerzésével és átadásával vádolják – tudta meg a Le Figaro francia lap.

A portál beszámolója szerint a férfi 58 éves élettársa péntek este fedezte fel a fényképész holttestét, amikor fiával hazatértek nyaralásukról. A nő hajnali 3 óra körül rosszul érezte magát, hányt is, ezért a tűzoltók egy közeli kórházba szállították. Amikor azonban elhagyta a kórházat, őrizetbe vették „veszélyben lévő személynek való segítségnyújtás elmulasztása” miatt. A jelek szerint jó okkal:

AIR BOULOGNE TESTE UGYANIS ELŐREHALADOTT BOMLÁSI ÁLLAPOTBAN VOLT.

Az ügyben eljáró nyomozóknak a nő elismerte, hogy Boulogne túladagolásban halt meg. A nyomozás folyamatban van, legfőbb célja pedig az ügyészség szerint, hogy tisztázzák, milyen körülmények között következett be a férfi halála.

Ari Boulogne, eredeti nevén Christian Boulogne 1962-ben született, foglalkozását tekintve fényképész, és korábban azt állította, hogy ő Alain Delon és a német énekesnő, Nico fia, ezt azonban a francia filmsztár mindig is tagadta.