Nem véletlenül készül ez a film, nem mellesleg sztárokkal

2023.06.26. 17:53
A Véletlenül írtam egy könyvet című egész estés családi mozit Lakos Nóra író-rendező és a JUNO11 Pictures európai összefogásban készíti, az ötvennapos forgatás 2023. június 16-án indult. A szívet melengető és sok humorral elmesélt felnövéstörténetben a főszereplő Demeter Villő mellett Mátray László, Rujder Vivien, Zsurzs Kati, Tenki Réka, Lovas Rozi és Mucsi Zoltán látható.

A Véletlenül írtam egy könyvet hiánypótló, sírós-nevetős családi film, amely ismert színészekkel, különleges helyszínekkel és XXI. századi látványvilággal vezeti be a nézőket egy kedves, kissé különc család életébe. Nina (Demeter Villő) legfőbb vágya, hogy író legyen, kreativitását animációs filmrendező apjától (Mátray László) örökölte. Mindennapjait kétbalkezes bűvész öccse (Hárs Bonca) kavarja fel, és mivel az anyukája (Lovas Rozi) korán meghalt, a női mintát kissé merev nagynénje (Tenki Réka) nyújtja a családban.

Amikor az apja életébe új szerelem (Rujder Vivien) érkezik, Nina a szomszédban élő bohém írónő (Zsurzs Kati) iránymutatásait követve az írás segítségével dolgozza fel édesanyja elvesztését és nyitja meg szívét az új családtag és az első szerelem (Kövécs Barnabás) előtt.

Az első forgatási napon a stáb Óbudán vett fel jeleneteket a főszerepet játszó, a filmvásznon most debütáló Demeter Villővel. A mindössze tizenhárom éves Villőnek bicikliznie kellett, méghozzá tökéletes időzítéssel, tempóját a menetrend szerint járó HÉV-vel összehangolva. Sportos nap volt ez, hiszen néhány futós jelenetet is rögzített a stáb, Villőnek azonban ez meg sem kottyant, mivel hónapok óta edz a film gátugró jeleneteihez.

Gyerekkel és állattal forgatni 

Van egy mondás, hogy csak gyerekkel és állattal ne forgass! Ebben a filmben mind a kettőből van bőven. Számomra Villő példája is mutatja, hogy gyerekekkel dolgozni csodálatos, hiszen őszinték és mindig tisztán a kreatív feladatot helyezik előtérbe, ami gyakran a felnőtt színészek és a stáb munkájára is pozitív hatással van. Villőt több mint háromszáz gyerek közül választottunk ki Steinhauser Andrea casting directorral egy másfél éves casting során, és mind a próbák, mind az első forgatási nap után azt látom, hogy nem találhattunk volna nála jobbat erre a szerepre

– mesélte a produkció közleménye szerint a Hab után a második nagyjátékfilmjét dirigáló Lakos Nóra az első nap élményeiről

A forgatás kedden folytatódott, amikor is Lídia (Zsurzs Kati) házában vett fel jeleneteket a stáb. Lídia igazi különc, akinek rendhagyó stílusa mind az öltözékén, mind a házán megmutatkozik. A film különleges képi világát biztosító díszletek és jelmezek a Szurdi Juci látványtervező és Lányi Fruzsina jelmeztervező vezette látványcsapat munkái.

A Véletlenül írtam egy könyvet szívet melengető felnövéstörténet, mely sok-sok humorral, érzékenységgel és egyedi vizualitással meséli el egy új család születésének történetét. A minden korosztály számára felhőtlen szórakozást ígérő film a holland Annet Huizing tizenkét országban, köztük idehaza is megjelent műve, a Hogyan írtam véletlenül egy könyvet? adaptációja.

A filmet Lakos Nóra írta és rendezi, producerei a CURTIZ-t és a Magasságok és mélységeket is jegyző Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan (JUNO11), valamint Lakos Nóra (Squirrel Film) holland koproducerei, Maaike Neve és Joram Willink. A film a Nemzeti Filmintézet, a Nederlands Filmfonds és az Eurimages támogatásával, a Véletlenül Film Kft. és a JUNO11 Pictures gyártásában, a Squirrel Film és a holland BIND koprodukciójában készül. Az alkotás line producere Tarr Erika, operatőre Bálint Dániel, zeneszerzője pedig az Emmy-díjas Jorrit Kleijnen. A főbb szerepekben a most bemutatkozó Demeter Villő mellett Mátray László, Rujder Vivien, Zsurzs Kati, Tenki Réka, Lovas Rozi, Mucsi Zoltán és Hárs Bonca látható.