Magyar szakembert hívott meg soraiba az amerikai filmakadémia

2023.06.29. 09:24
Forgács Erzsébet maszkmester is bekerült az Amerikai Filmtudományi és Filmművészeti Akadémia (AMPAS) tagjai közé, így az ő szavazatán is múlik majd, melyik film gazdagodik Oscar-díjjal 2024-ben. Az akadémia idén összesen 398 filmes szakembert vett fel az illusztris szakmai csapatba. A tavaly Balázs Béla-díjjal kitüntetett Forgács a maszkmesterek és hajstylistok szekcióját fogja erősíteni.

Forgács Erzsébet korábban olyan filmeken dolgozott, mint Az ajtó, a Saul fia, a Napszállta vagy a Csodálatos Júlia.

Az akadémia honlapján olvasható lista szerint a meghívottak között idén is számos friss Oscar-díjas található. Közöttük találjuk a Minden, mindenhol, mindenkor író-rendező párosát, Daniel Kwant és Daniel Scheinert, a film producerét, Jonathan Wangot és egyik szereplőjét, Ke Huy Quant is, továbbá a Nyugaton a helyzet változatlan rendezőjét, Edward Bergert és operatőrét, James Friendet.

Az akadémia zenei szekciójába meghívott új tagok között olyan nagy neveket találni, mint Taylor Swift, The Weeknd vagy David Byrne.

Nyolc filmest az akadémia több szekciója is beválasztott tagjai közé; nekik választaniuk kell, hogy melyikhez csatlakoznak.

Amennyiben mindenki elfogadja a meghívást, a filmakadémia tagjainak száma 10 817-re nő, akik közül 9375-en szavazhatnak jövőre az Oscar-díjakra.