A magyar IMA Edinburghbe látogat

2023.07.05. 21:59
A Recirquel, Magyarország első újcirkusz-társulata meghívást kapott a világ legnagyobb művészeti fesztiváljára. Az Edinburgh Fringe történetében egyedülálló módon a Recirquel saját játszóhelyet kap, hogy előadhassa legújabb produkcióját, az IMA-t. A társulat negyedik éve vesz részt a Fringe-en, amely jegyeladásokat tekintve a harmadik leglátogatottabb rendezvénysorozat a világon a futball-világbajnokság és az olimpia után.

Miért dönt úgy az ember, hogy imára kulcsolja a kezét? Megszokásból vagy vasárnapi kötelezettségből? A tisztelendő úr szavát követve, a gyónás után ismétli el két tucatszor?

A feloldozás vagy a lelkiismeret megtisztítása utáni vágy mozgatja? Tán mindegyik, de talán egyik sem. A hit az, amiért teszi. Hisz abban, hogy ez erőt ad neki, hogy ez feloldozza, hogy kap valamit, amikor minden emberi akarat elfogy, amikor valami olyanra van szükség, ami túlmutat önmagán.

Vajon el tudnánk hinni azt, hogy a világ legjobbjai közül pont mi győzzünk? Hogy nyolcmilliárd ember között épp egy magyar produkció az, ami minden akadályt leküzdve diadalt arat? Lehet, hogy mi nem hiszünk ebben, de voltak, akik igen.

Kétmillió ember. Közel ennyi látogatja évente a világ legnagyobb kulturális fesztiválját, amelynek a neve Edinburgh Fringe. Még 2018-ben egy hazai produkció megtette azt, ami szinte elképzelhetetlen volt. 4200 előadás közül a Recirquel újcirkusz-produkciója, a My Land volt az, amit a kritikusok a legjobbnak ítéltek.

Különleges megtiszteltetés

A Recirquel negyedik éve látogat el a világ legnagyobb kulturális fesztiváljára, amely jegyeladások tekintetében a harmadik legnépszerűbb esemény a futball-világbajnokság és az olimpia után.

A fesztivál idén nagyjából négy hétig tart. A társulat most legújabb produkciójával, az IMA-val tér vissza a Fringe-re, ami egyúttal az előadás nemzetközi premierje is lesz. A korábbi sikereknek köszönhetően a Recirquel idén egyedülálló megtiszteltetésben részesül: kizárólagos, saját játszóhelyet kap a fesztiválon, egy majd négyezer férőhelyes arénát. A Murrayfield Ice Rinket alakítják át a produkció igényei szerint.

A Fringe legnagyobb programszervezője, William Burdett-Coutts személyesen jött el megnézni Budapestre az IMA-t, amelyben úgy véli, hogy a cirkusz és a tánc soha nem látott kapcsolata elevenedik meg. Ennek is köszönhető, hogy rengeteg előadásra szerződhetett a társulat – a produkciót augusztus 4. és 27. között

összesen 112-szer mutatják be.

A Vági Bence rendezte alkotás, az IMA egy egyszemélyes darab, amelyet a társulat hat artistaművésze – Horváth Zita, Ségui-Fábián Eszter, Illés Renátó, Zsíros Gábor, Várnagy Kristóf és Charles-Éric Bouchard – egymást váltva ad elő.

A művészek nemcsak előadók, hanem egyben kísérői is a közönségnek, akiket bevonnak a produkcióba. Az előadást a zene, a díszlet és a teret átható fények teszik teljessé. Ez Szirtes Edina Mókus zeneszerző, Terjék Gábor sound designer, Lenzsér Attila lighting designer, Kasza Emese jelmeztervező, Iványi Árpád, az előtér látványának kivitelezője, valamint Vági Bence és Vladár Tamás IMA-installáció-elkészítőinek közös munkája.