Különös időutazásra indultunk a felsőmocsoládi kastélyban

2023.07.07. 10:04
Felsőmocsolád neve olyan, mintha valami népmesébe csöppentünk volna, és a Mocsai Lajoséknál töltött vendégség, a szintén a településen található, óriási méretű pajta és a kastély valóban mesébe illő. Somogyban is együtt él tehát a régi és az új. A PajtaKult stábja ezek után ellátogatott Aknay János festőművészhez is, akit a festményei mellett a mai világunkról is kérdeztek.

Mocsai Virginia, a Bánó Birtok tulajdonosa és vezetője éppen a 150-200 éves gesztenyefák alatt vezette körbe a birtokon a PajtaKult csapatát, amikor is megérkezett Mocsai Lajos kézilabda-szakember, a Testnevelési Egyetem kuratóriumi elnöke, és hozta a haletetéshez szükséges tápot. Ezek után mindenki a helyi halastó köré gyűlt, és színes granulátumokat szórt a halak közé.

Útjuk során eljutottak a 60 méter hosszú rendezvénypajtához, ahol olyan fölszabadító térélmény érheti az embert, amiről valójában a PajtaKult szól. Ez a rendezvénytér lakodalmak, baráti találkozók, évfordulók ideális helyszíne, ráadásul a természethez is közvetlenül kapcsolódik – ott a hegy, a tó, az erdő –, együtt tud lélegezni vele.

Időutazás a kastélyban 

A csapattal tartott Novotny Antal, azaz Katlan Tóni, a PajtaKult gasztrofelelőse, aki természetesen bekukkantott a konyhába is, és a főúri étkezési kultúra sajátosságairól, a helyi menüről beszélgetett Fehér Ferenc főszakáccsal. A főleg lakodalmakra készülő fogások között van az Újházi-tyúkhúsleves, a soproni násznagyleves, töltött húsok csirkéből, pulykából, vadételek, például tűzdelt szarvascomb. Az ételekhez helyi zöldségeket használnak, a gombát az erdőben szedik, és kiderül az is, hogy miképpen készül a mocsoládi álom elnevezésű desszert.

A felsőmocsoládi birtokon eltöltött idő felér egy időutazással: arra példa, hogyan szerezzük vissza a hajdani gazdag kultúránkat. Ez az időutazás folytatódott a kastély pincéjében is, amelynek a boltozatos tere tartja az egész épületet. Itt olyan különleges a hangzás, hogy karácsonyi koncerteket szoktak tartani. Az akusztikára a kisfilmben kapunk bizonyítékot – hallgassák meg!

„Jó lelkülete van a háznak” – mondja Mocsai Lajos a kastélyról a vendégek tapasztalataira alapozva.

A kisfilm második része a szentendrei Skanzenbe visz el minket, Aknay János kiállítására. A festőművész beszél a mai korunk konfliktusairól, abszurd dolgairól is, amit szintén érdemes meghallgatni.

Aki lemaradt volna a PajtaKult és az Index előző adásáról, ide kattintva megnézheti.