A kanapé mögött találták meg a soul királynőjének végrendeletét

2023.07.11. 13:03
A bíróság fogja eldönteni, hogy az Aretha Franklin halála után megtalált két, kézzel írott végrendelet közül melyik az érvényes. Az énekesnő gyerekei ádáz küzdelmet folytatnak egymással.

Amikor Aretha Franklin 2018 augusztusában hasnyálmirigyrákban meghalt, mindenki úgy vélte, hogy nem hagyott hátra végrendeletet. Franklin hagyatéka dollármilliárdokra rúg − írta meg a BBC

Hónapokkal később azonban egy-egy kézzel írott végrendeletet találtak egy szekrényben és egy kanapépárna alatt a Michigan állambeli Detroit külvárosában lévő otthonában. Most egy esküdtszék fogja eldönteni, hogy a két dokumentum közül melyiket kell a soul királynőjének érvényes végrendeletének tekinteni. A tárgyalás hétfőn kezdődött, és várhatóan kevesebb mint egy hétig tart.

Az Oakland megyei hagyatéki bíróság hatfős esküdtszéke tanúkat hallgat meg, köztük a Franklin gyerekeket, az unokahúgát, Sabrina Owenst és egy kézírásszakértőt. A 18-szoros Grammy-díjas Franklin több tucat listavezető dalt vett fel, és ő volt az első nő, akit beiktattak a Rock & Roll Hírességek Csarnokába.

Az énekesnő azonban szigorúan bizalmasan kezelte pénzügyeit, és állítólag évek óta tartó betegeskedése ellenére is ellenállt annak, hogy hivatalos végrendeletet készítsen. Amikor 76 éves korában meghalt, végrendelet hiányában vagyonát − többek között házakat, autókat, szőrméket és ékszereket − egyenlő arányban kellett felosztania négy fia között.

Kilenc hónappal a halála után azonban egy végrendeletet találtak az otthonában.

Az egyik fiú azt állítja, hogy a 2010 júniusában keltezett, egy zárt szekrényben talált papírok számítanak az igazi végrendeletnek. Két másik fiú szerint a 2014 márciusában kelt végrendeletnek, amelyet egy spirálfüzetben találtak a kanapé párnái alatt, elsőbbséget kell élveznie.

Hétfőn Jennifer Callaghan bírónő közölte az esküdtekkel, hogy az egyetlen döntés, amit meg kell hozniuk, az az, hogy a 2014-es dokumentum elfogadható-e érvényes végrendeletként. A nézeteltérések ellenére mindkét dokumentum szerint a fiúk osztoznának a Franklin zenéjéből és szerzői jogaiból származó bevételeken.

Mindkét szöveg nehezen olvasható

Mindegyik változat kézzel íródott, és nehéz volt elolvasni őket, ugyanis egyes szavak ki vannak húzva, a margókon pedig jegyzetek voltak. Ez az állapot a legtöbb államban elfogadhatatlanná tenné őket, de a michigani törvények lehetővé teszik a kézzel írt végrendeletek elfogadását, amennyiben azok megfelelnek bizonyos kritériumoknak.

Theodore White II. − Franklin harmadik gyermeke, aki korábbi menedzserével kötött rövid házasságából született − azzal érvel, hogy a 2010-es keltezésű, közjegyző által hitelesített 11 oldalas dokumentum az érvényes végrendelet.

Ebben a változatban Owensszel, az unokahúggal együtt társvégrehajtóként vagy személyes képviselőként szerepel a hagyatékban. A dokumentum azt is előírja, hogy Kecalf és Edward Franklin, az énekesnő második és negyedik fia „vegyenek részt üzleti képzésen, és szerezzenek bizonyítványt vagy diplomát”, ha részesülni akarnak a hagyatékból.

Eközben Kecalf és Edward azzal érvel, hogy a 2014-es változat az édesanyjuk elsődleges végrendelete.

A négyoldalas dokumentumban testvérét Kecalf helyettesíti társvégrehajtóként. Ő és unokái örökölnék édesanyja 1,2 millió dolláros (415 millió forintos) kastélyát is − az otthont, amelyet Edward ügyvédje a hagyaték „koronaékszereként” jellemzett. Az újabb dokumentum azt is előírja, hogy Franklin ruháit vagy elárverezik, vagy átadják a washingtoni Smithsonian Intézetnek.

Clarence Franklin, a legidősebb gyermek nem érintett a vitában. Ő egy michigani idősek otthonában él, és gyámság alatt áll. Gyámjának ügyvédje a BBC-nek elmondta, hogy nem vesznek részt a perben, és „olyan egyezségre jutottak, amely Clarence-nek a hagyaték egy százalékát adja, tekintet nélkül a vita kimenetelére”.

27 milliárd forint a tét

A családi viszály miatt Owens korábban arra kényszerült, hogy lemondjon nagynénje hagyatékának képviseletéről.

Tekintettel nagynéném családszeretetére és a magánélet iránti vágyára, nem ezt akarta volna nekünk, és én sem ezt akarom. Szeretem az unokatestvéreimet, nem táplálok irántuk ellenséges érzéseket, és a legjobbakat kívánom nekik

− írta a 2020-as bírósági beadványában.

Franklin vagyonát 80 millió dollárra (27 milliárd forintra) becsülték, amikor a sztár 2018-ban meghalt, de az újabb értékelések és a több éve be nem fizetett adók jelentősen csökkentették ezt a számot.