Schneider Zoltán kapta a Hollósi Frigyes-díjat

2023.07.16. 09:39
Schneider Zoltán Aese- és Jászai Mari-díjas színművész egy kissé mogorva, a felesége halála után önmagába zárkózó, a fiával nehezen szót értő könyvelőt (Bernabé Leroux) alakít Laetitia Colombani Miért pont kivi? című keserédes vígjátékában. A szerep megformálásáért idén ő kapta a Hollósi Frigyes-díjat a Kőszegi Várszínház közönségének szavazata alapján.

Csodáltam, amit Hollósi Frici csinált a színpadon. Bármilyen szerepet játszhatott, mindig figyelni kellett rá. Minden mozdulatára, minden villanására. Azt hiszem, boldog ember volt. Boldog színész. Mindenki szerette őt

– mondta Schneider Zoltán azt követően, hogy a díjat átvette Pócza Zoltántól, a Kőszegi Várszínház igazgatójától. A színművész a közönség előtt állva, az előadás végén köszönte meg a díjat. A színművész először játszott a Kőszegi Várszínházban, s mint mondta, nehezen megy majd el innen, mert szeret itt lenni.

A Trifusz Péter képzőművész tervezte díjat nemcsak a közönségnek, hanem az előadás rendezőjének, Őze Áronnak, a kollégáknak és a Kőszegi Várszínház vezetőinek, munkatársainak is megköszönte: „Nagyon köszönöm a közönségnek a díjat! Jövök még ide, egészen biztosan. Most már megértem, hogy Hollósi Frigyes rendre visszatért Kőszegre”.

Budapestre utazik a Miért pont kivi? 

Laetitia Colombani Miért pont kivi? című keserédes vígjátéka volt idén a Kőszegi Várszínház idei nagyszínpadi produkciója, melyet a Rózsavölgyi Szalonnal együttműködve állítottak színpadra. Az előadás alig egy hónap múlva már Budapesten is látható, ősztől a Rózsavölgyi Szalon tűzi műsorára. 

A Hollósi Frigyes-díjat a Kőszegi Várszínház tavaly alapította, a színház fennállásának 40. évfordulóján. Annak a színművésznek adják át, akinek a Kőszegi Várszínház nagyszínpadi bemutatójában nyújtott alakítása a leginkább tetszett a közönségnek, vagyis  a nézők szavaznak a Hollósi Frigyes-díjról.

Hollósi Frigyes tizenhét nyáron át játszott itt. Idén lesz (már) tizenegy éve, hogy sajnos nincs köztünk. De mindig gondolunk rá, mindig emlékezünk rá. Lehet kapni nálunk a Hollósi-kávét: hosszú kávé két cukorral hideg tejjel. Így itta. És tavaly óta színházi díjjal is őrizzük a nevét, az emlékét. Először – 2022-ben – Takács Katalin nyerte, aki egyébként játszott most a Miért pont kivi?-ben is. Schneider Zoltánt szintén visszavárjuk Kőszegre

– mondta Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója.