Újabb 35 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért, itt a teljes lista

2023.07.17. 14:08
Mint azt korábban megírtuk, 171 oktató aláírásával oktatói nyilatkozatot adott ki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. A dokumentumot elküldték Csák János kulturális és innovációs miniszternek. Most további 35 oktató csatlakozott az aláírókhoz.

További 35 oktató csatlakozott ahhoz a nyilatkozathoz, amelyben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) oktatói állnak ki az egyetem autonómiája mellett, és tiltakoznak a súlyosan diszkriminatív rektori pályázat miatt.

Az Index birtokába jutott oktatói nyilatkozat aláírói között a tanszékvezetők és a szenátus tagjai nem szerepelnek: ők korábban már írtak tiltakozó levelet Csák János kulturális és innovációs miniszternek, amiről lapunk adott elsőként hírt, és amiről itt olvashatnak.

Újabb tiltakozó oktatók 

A korábbi cikkünket, amelyben a 171 tiltakozó oktató névsorát közöltük, most az újabb csatlakozókkal frissítettük: ide kattintva megtekinthető minden tiltakozó neve, beleértve a tanszékvezetőket és a szenátus tagjait is. A tiltakozó oktatók száma így 223-ra emelkedett. 

Ahogy azt korábban megírtuk, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) élén Vigh Andrea hárfaművész, tanszékvezető egyetemi tanár mandátuma 2023. október 31-én lejár, ezért a Kulturális és Innovációs Minisztérium július 3-án kiírta a pályázatot a rektori pozíció betöltésére. Azóta az egyetem szenátusa és tanszékvezetői, a zeneszerzők és a jazz-zenészek is tiltakoztak a diszkriminatív pályázati kiírás ellen, az alapján ugyanis a rektori székre jelenleg csak komolyzenei területen működő előadóművész jelentkezhet. 

A nyilatkozatháború hátteréről és a Zeneakadémia körüli ügyekről ebben a cikkünkben írunk részletesen.