Lefasisztázta a miniszterelnököt, nyomozás indult a Placebo énekese ellen

2023.07.18. 18:26
Az olasz ügyészség vizsgálatot indított Brian Molko ellen, mert a Placebo énekese „rasszistának” és „fasisztának” nevezte Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt.

A zenekar a múlt héten a Torino melletti Stupinigiben megrendezett Sonic Park fesztiválon lépett fel, az énekes koncert közben bírálta Giorgia Melonit.

„Giorgia Meloni sz**házi, fasiszta, rasszista!” – kiabálta Molko olaszul, amint az a közösségi médiában közzétett rajongói videókon látható.

A torinói ügyészség nem reagált azonnal a vizsgálatra vonatkozó kérdésekre. Az olasz büntető törvénykönyv 1000 és 5000 euró (374 ezer és 1,9 millió forint) közötti pénzbírsággal sújtja azt, aki „nyilvánosan rágalmazza az államot”, azaz a kormányt, a parlamentet, a bíróságokat és a hadsereget – írja a The Guardian.

Calogero Pisano, a szicíliai Agrigento egyik pártkoordinátora egy 2014-es Facebook-bejegyzésében „70 évvel ezelőtti nagy államférfihoz” hasonlította Giorgia Melonit. Hozzátette, hogy a „német vezetőre” és nem Benito Mussolinire utalt. Nevet nem említett, de egyértelmű, hogy Adolf Hitlerre célzott.

Giorgia Meloni korábban határozottan elutasította a fasiszta jelzőt, és hangsúlyozta, hogy az már „a történelem homályába veszett”.