Christopher Nolan elárulta, mi a közös Oppenheimerben és a mai tudósokban

2023.07.21. 17:49
Az Oppenheimer rendezője, Christopher Nolan egy interjúban arról beszélt, hogy milyen nehézségekbe ütközik a mesterséges intelligencia nukleáris fegyverekhez hasonló szabályozása. A rendező szerint mára már az ENSZ is egy „erősen legyengült hatalommá vált”.

Christopher Nolan a The Guardiannek adott interjújában elmondta, hogy J. Robert Oppenheimer felszólítása a nukleáris fegyverek nemzetközi ellenőrzésére „valahogy valóra vált”, de ennek ellenére a technológia széles körben elterjedt.

A nukleáris fegyverek nemzetközi ellenőrzésére tekinteni és úgy érezni, hogy ugyanazokat az elveket lehetne alkalmazni valami olyanra is, ami nem igényel hatalmas ipari folyamatokat, az egy kicsit trükkös

– fogalmazott Nolan.

Elmondása szerint a nukleáris fegyverek nemzetközi felügyelete azért lehetséges, mert azokat nagyon nehéz megépíteni. Mint mondta, Oppenheimer kétmilliárd dollárt költött, és több ezer embert használt fel szerte Amerikában az első bombák megépítéséhez.

„Megnyugtatóan nehéz atomfegyvert gyártani, így viszonylag könnyű kiszúrni, ha egy ország ezt teszi. Nem hiszem, hogy mindez a mesterséges intelligenciára is vonatkozna” – tette hozzá a rendező.

Ezen a héten António Guterres, az ENSZ főtitkára azt mondta, hogy az ENSZ „ideális hely” a mesterséges intelligenciával kapcsolatos globális szabványok és megközelítés kialakítására, mivel egyre több a felhívás a technológia fejlődésének mérséklésére irányuló nemzetközi erőfeszítésekre.

Az ENSZ által közvetített, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés értelmében az atomfegyverekkel rendelkező országok kötelezettséget vállaltak arra, hogy nem segítik az atomfegyverrel nem rendelkező államokat ilyen katonai technológia megszerzésében vagy megépítésében.

Nolan szerint Oppenheimer azt akarta, hogy az országok adják fel szuverenitásuk „egy részét”, hogy az atomenergia ellenőrzését az ENSZ-en keresztül a nemzetközi közösség kezébe adják. Ugyanakkor azt mondta, hogy az ENSZ „nagyon más, és nagyon leépült ahhoz képest, ami az 1950-es években volt”.

A filmrendező arról is beszélt, hogy „nagyon erős párhuzamok” vannak a neves fizikus és a mesterséges intelligencia szakértői között, akik a technológia fejlesztésének megfékezését követelik. Nolan filmje részletesen bemutatja, hogyan vezetett Oppenheimer felhívása összeütközéshez az amerikai politikai és katonai vezetéssel. A filmről szóló kritikánkat ide kattintva olvashatja el.