Meghalt Tony Bennett

2023.07.21. 14:57
Mindössze két héttel a születésnapja előtt, kilencvenhat éves korában meghalt Tony Bennett amerikai pop- és jazzénekes, akinél még 2016-ban diagnosztizáltak Alzheimer-kórt.

Tony Bennett világszerte több millió lemezt adott el, és olyan énekesekkel lépett közösen színpadra, mint Aretha Franklin, Frank Sinatra, Amy Winehouse vagy Lady Gaga. Pályafutása alatt két Emmy-díjat és 19 Grammy-díjat nyert, köztük egy életműdíjat is. 

Az olasz–amerikai családból származó Bennett New Yorkban született Anthony Dominick Benedetto néven 1926-ban. Szegény körülmények között nevelkedett, kamaszkorában énekes pincérként dolgozott. 1944-ben behívták az amerikai hadseregbe, hogy a második világháború utolsó évében Franciaországban és Németországban harcoljon. 2013-ban a The Guardiannek a háborúról azt mondta, „ez legalizált gyilkosság”.

1949-ben hazatért, és beindította énekesi karrierjét. Az áttörést 1951-ben hozta meg a Because of You című dala. Az első albumát 1952-ben, a húszas évei közepén adta ki, az első Grammy-díját pedig az 1962-es I Left My Heart In San Francisco című daláért kapta. 

2016-ban diagnosztizáltak nála Alzheimer-kórt, öt évvel később jelent meg újra a nyilvánosság előtt. Pozitív életszemlélete egyértelmű volt, a közösségi oldalán korábban azt írta: „Az élet egy ajándék – még Alzheimerrel is”.