Nem csillapodik a színész- és írósztrájk, elhalasztják az Emmy-díj-átadót

2023.07.28. 12:41
A 2023-as Emmy-díj-átadót biztosan nem a szokásos szeptemberi időpontban tartják, miután a színészek és az írók folytatják a médiakonszernek elleni sztrájkokat.

A 75. Emmy Gálát eredetileg szeptember 18-ra időzítették, a műsort pedig a Fox sugározta volna. Az új időpont egyelőre nem ismert, de közeli források megerősítették, hogy az eredeti időpont – sőt hónap – sem szerepel a tervekben – írja a The Hollywood Reporter.

Az eseményre állítólag addig nem kerül sor, amíg a SAG-AFTRA és az Amerikai Írók Céhe (Writers Guild of America) meg nem állapodik a Film- és Televíziós Producerek Szövetségével.

Nem lenne díjazott

Ha a Televíziós Akadémia és a Fox ragaszkodna a szeptember 18-i dátumhoz, akkor valószínűleg egy nagyrészt üres terem fogadná őket (a 2022-ben kiosztott huszonöt díjból tizenhatot színészek vagy írók kaptak).

A SAG-AFTRA sztrájkszabályai szerint a színészek nem szerepelhetnek a sztrájkoló cégek által készített műsorokban, a díjátadó pedig beleesik ebbe a kategóriába. A WGA írói a házigazda és a műsorvezetők számára is írnának anyagokat.

Az elmúlt két évtizedben először marad el az Emmy.

Legutóbb a 2001-es ceremónia maradt el a 2001. szeptember 11-i terrortámadások miatt. Abban az évben november elején adták át a díjakat. 

Az Emmy-díj második fázisa, vagyis a szavazás az eredeti tervek szerint folytatódik. A televíziós akadémia tagjai augusztus 17-től szavaznak a jelöltekre. Az azonban, hogy a 2023-as Emmy-díjakat valóban 2023-ban osztják-e ki, egyelőre még kérdéses.