Jamie Lee Curtis szerint már halott lenne, ha most lenne ópiátfüggő

2023.07.29. 06:05
Jamie Lee Curtis úgy véli, hogy már rég halott lenne, ha drogfüggőségének idején is olyan könnyedén hozzáférhető lett volna az egyre több áldozatot szedő fentanil.

Az Oscar-díjas színésznő még 2018-ban beszélt arról, hogy 1989–1999 között tíz éven át ópiátfüggő volt, egy friss interjúban pedig azt mondta, hogy szerencsésnek érzi magát, amiért nem került börtönbe a drogokkal folytatott küzdelme idején. 

Ópiátfüggő voltam, és imádtam ópiátokat szedni. Ha a fentanilhoz akkoriban is olyan könnyen hozzá lehetett volna jutni, mint manapság, akkor már halott lennék. Egy csipetnyi fentanil elegendő ahhoz, hogy túladagold magad. Két milligramm elég a halálhoz, ez öt szem sónak felel meg

– idézi Jamie Lee Curtist a DailyMail

Mi az a fentanil? 

A fentanilt az ötvenes években fejlesztették ki Belgiumban, a cél a rákos betegek fájdalomcsillapítása volt, de elég gyorsan népszerűvé vált a drogosok körében is. 

A fentanilhoz hasonló szintetikus opiátokhoz köthető túladagolásos halálesetek száma a 2015-ös közel tízezerről 2016-ban közel húszezerre nőtt. Ezzel pedig már a heroint is megelőzi a rangsorban.

2021-ben már hetvenötezer amerikai polgár halálát okozta. A szerhasználók közül sokan nem is tudják, hogy fentanilt is használtak, mivel más drogokhoz is hozzáadják a szert. 

2020 szeptemberében Coolio halálát is fentanil-túladagolás okozta. A vizsgálat még nem zárult le, de nagy valószínűséggel Robert De Niro unokájának halálával is összefüggésbe hozható a fentanil