Novák Ferenc Tata: Csák Jánost nem tartom alkalmasnak

D CIM2015012008
2023.07.30. 10:38
Az Operaházban koncepcionális változásra lett volna szükség, de maradt az állóvíz – véli Novák Ferenc Tata. A Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, etnográfus, a Nemzet Művésze a Klubrádió vendégeként azt mondta, sunyi dolog, ha nem mondják meg a függetleneknek, hogy kultúrharc folyik ellenük, és azért nem kapnak pénzt. Csák János kulturális és innovációs minisztert alkalmatlannak tartja, és úgy véli, a cirkusz a Zeneakadémián folytatódik.

„Kénytelen vagyok elfogadni, hogy ez politikai állásfoglalás” – mondta a Klubrádiónak adott interjújában Novák Ferenc Tata arról az Index által közzétett levélről, amelyet a Magyar Táncművészek Szövetségének írt, lemondva tiszteletbeli elnökségi tagságsáról. A magyar táncművészet doyenje azzal indokolta döntését, hogy nagyszerű független társulatokat tettek működésképtelenné, illetve hogy nincs olyan kompetens személy, aki szóba állna velük.

„Majdnem tűrhetetlennek láttam azt, ami most történt” – mondta a Klubrádiónak adott interjújában. Azzal, hogy szűkült a kulturális keret, nagyon rossz helyzetbe került egy csomó együttes, amelyek nagyon várták az előadó-művészeti szervezeteknek járó támogatást, de a listából az derült ki, hogy a független egyesületek, a Duda Éva Társulat például, amely nemzetközi értékű munkát végez, vagy a Forte Társulat, nem kapott pénzt. Sokan viszont kaptak, de az elosztás módját szintén igazságtalannak tartja.

Milyen ország lesz ez, amely lemond a függetlenekről? Vagy ez egy kultúrharc? Ha kultúrharc, akkor tessék nyíltan bevallani!

– mondta, mert ha nem ezt teszik, az sunyi dolog. Mindeközben nulla a szolidaritási készségünk is, „ezt kiölték belőlünk”.

A beszélgetésben szóba került a lánya, Novák Eszter, aki rektorhelyettes volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE). „Végigcsinálta ezt az egész ügyet, ami egy képtelenség volt, ma sem értem, hogyan lehetett a kormányt beetetni azzal, hogy ezek nemzetellenesek. Novák Eszterről és Selmeczi Györgyről azt állítani, hogy nem tanítják a hallgatókat nemzeti érzésre? De úgy látszik, hogy valakinek szemet szúrt, és valakinek adtak pozíciót.”

„Csák Jánost nem tartom alkalmasnak”

Az Operaházban Novák Ferenc szerint koncepcionális változásra lett volna szükség, és hogy ez nem történt meg, teljesen jogos a fölháborodás. „Megmaradt ugyanez az állóvíz.” Szerinte folytatódik a cirkusz,

most tessék megnézni a Zeneakadémiát, hogy mi folyik ott is.

Csák János kulturális és innovációs minisztert nem ismeri, de „a nyilatkozataiból ítélve nagyon nem alkalmas embernek tartom. Ahogy nyilatkozik dolgokról, hogy mit miért cselekszik – nem tudja megindokolni.” Orbán Viktor miniszterelnökkel nagyon rendben volt régen, most nincs vele semmilyen kapcsolata, de kölcsönösen nem is törekednek erre. „Nem valószínű, hogy kíváncsi a véleményemre.”

A neves koreográfus úgy véli, „rengeteg a mameluk, a papagáj, akik azt mondják, amit központilag elrendelnek nekik”. Szerinte a magyar értelmiség hibás abban, ami most történik. „Ezt nem akartam megélni, ezt a korszakot. A baráti köröm fiai vagy unokái mind mennek el az országból, és a legértékesebb réteg megy el.”

A legendás táncművész elmesélte még, hogy a rendszerváltás előtt békésen ültek mellette a liberálisok és a népiek, „Eörsi Pista ott ült Csoórival a kékfestős asztalomnál. Megjött a rendszerváltás, aki közülük elment a politika felé, az mind megbolondult. Eörsi Pistával például testi-lelki jó barátok voltunk, Korniss-fotó igazolja, hogy ott volt velem a gyűjtőutakon, ott áll a székely harisnyás parasztok között – a rendszerváltás után alig álltunk szóba.”

(Borítókép: Novák Ferenc Tata budapesti otthonában 2015. január 20-án. Fotó: Czimbal Gyula / MTI)