Matthew McConaughey életeket akar menteni

2023.08.03. 18:27
A neves színész filmes munkáiról az elmúlt években kevesebbet hallhatott a világ, de ez idő alatt sem tétlenkedett az Oscar-díjas színész. A 2022-es, Uvalde városában történt iskolai lövöldözés mély nyomot hagyott McConaughey-ben, aki ott született. A lövöldözés óta feleségével folyamatosan azon dolgoznak, hogy miként tudnák országos szinten elejét venni a hasonló eseteknek.

A fegyvertartás szabályozásának kérdése mindig is téma volt az USA-ban, amely főként olyan események után kérdőjeleződik meg igazán, amikor tömeges, áldozatokat szedő terrorcselekmények következnek be. Ilyen volt 2022. május 24-én Uvalde városában, Texasban az az iskolai lövöldözés, ahol egy általános iskola 19 diákja és két tanára vesztette életét, amikor egy 18 éves fiú felfegyverkezve kezdett ámokfutásba.

Ez az esemény az Egyesült Államok harmadik legnagyobb iskolai lövöldözése volt a 2007-es virginiai egyetem 32 és a connecticuti Sandy Hook Általános Iskola 26 áldozatot követelő katasztrófája után. Bár az eseményeket követően mindig előkerülnek hatásosabb biztonsági intézkedések tervei, az újabb esetek rendre megkérdőjelezik, mennyire volt egy-egy döntés valóban hatásos.

Matthew McConaughey Oscar-díjas színész sem ment el szó nélkül az Uvalde városi lövöldözés mellett tekintve, hogy 53 éve, 1969-ben ott született, majd töltötte élete első tíz évét. Az eset óta McConaughey a feleségével közösen járja az országot, és igyekszik mindent megtenni azért, hogy gátat lehessen szabni a hasonló katasztrófáknak a jövőben – számolt be róla a CNN

Ennek érdekében egy új programot hoztak létre. A Greenlights Grant Initiative keretein belül igyekeznek iskolákat olyan dollármilliós szövetségi forrásokhoz juttatni, amivel képesek lesznek biztonságosabb környezetet teremteni a diákok számára.

Hosszú távú megoldást keresnek

Nem sokkal az események után a Kongresszus jóváhagyta azt az új törvényt, amely a fegyvertartási szabályozás átalakításán túl a mentálhigiénés egészségügyi szolgáltatásokat és az iskolabiztonságot célzó krízisintervenciós programok finanszírozását támogatja. McConaughey azt mondta, hogy tudomása szerint a lövöldözés utáni három hónapban 12 környékbeli iskola pályázott ilyen célú támogatásra, azonban egyik sem kapta meg a pénzt. 

Ahogy a CNN idézte a színészt:

Mégis mit csinálunk? Ez egy nullaszázalékos sikerráta. Egyfelől: szinte alig érkeztek be pályázatok. Másodszor: akad tizenkét jelentkező, és mégis zéró, ami jár. Még a kormányzat is beismeri, hogy ennek nem kéne ennyire bonyolultnak lennie. Van 14 000 akárhány iskola. A támogatási alapnak az a feladata, hogy összekapcsolja ezeket a körzeteket azokkal a dollármilliárdokkal, amelyek ott várnak, hogy felhasználjuk őket arra, hogy biztonságban tudhassuk a gyerekeinket.

McConaughey ennél tovább is megy. Szerinte a megközelítés, maga a terminológia is hibás. Nem a fegyverek ellenőrzésére kéne a hangsúlyt fektetni, hanem a felelősségvállalásra. Szerinte az egyik legnagyobb ellenállást az váltja ki, hogy kontroll alá akarják vonni a társadalmat, amit természetéből fakadóan nem nagyon kedvel az ember. Ezzel szemben valós felelősségvállalás nemigen történik.

A 2022-es lövöldözés hírére feleségével azonnal Texasba utaztak, hogy minden tőlük telhetőt megtegyenek a családok segítéséért.

A feleségem épp külföldön volt. Amikor hallotta, mi történt, azonnal írt nekem, hogy »oda kell mennünk«. Felfüggesztette az utazását, hazarepült, összecsomagoltunk, és rögtön indultunk is

– idézte fel a színész az eseményeket egy, az ABC-nek adott interjúban.

Elsődleges a felelősségvállalás

Az események után a színész számtalan helyen nyilatkozott, próbálva növelni a társadalom egészében a felelősség érzetét. Találkozott a családokkal, beszélt a hozzátartozókkal, személyes történeteket ismert meg. Ezeket hozta magával, és próbálta átadni, többek között, amikor a Fehér Ház sajtótájékoztatóján szólalt fel.

Tudják, mit akarnak ezek a szülők, hogy mit kértek tőlünk? Hogy mit fogalmaztak meg mind a maguk módján Camilának és nekem? Azt akarják, hogy a gyermekeik álmai tovább éljenek. Azt szeretnék, hogy gyermekeik álmai fennmaradjanak, hogy valamit elérjenek még a haláluk után is. Azt akarják, hogy az életük ne vesszen kárba

– idézte a CNN McConaughey-t.

Az Oscar-díjas színész azóta folyamatosan arra törekszik, hogy a felelősségvállalásra hívja fel a figyelmet, hogy a szabadság nem csupán lehetőségeket, de kihívásokat is hoz magával. Szerinte minden kifogás, amivel ismételten próbálja felmenteni magát az ember a felelősségvállalás alól, csak még tovább sodorja a társadalmat a rossz irányba.

McConaughey azt szeretné megértetni a világgal, hogy ezek a katasztrófák nem elkerülhetetlenek, a társadalom képes megelőzni és tenni ellene, ahelyett, hogy beletörődik. Az ilyen esetek miatt buzdítja az embereket arra, hogy politikai és ideológiai széthúzás helyett egységesen a biztonságot és a fiatal generációk jövőjét figyelemmel tartva hozzanak döntéseket.