Kiderült, miért zárt be a Magyar Nemzeti Galéria

DMARC20200517027
2023.08.08. 11:08
Az elmúlt napok rendkívül heves esőzései után a Magyar Nemzeti Galéria több kiállítótere is beázott, de az intézmény és az épület vagyonkezelését ellátó Várkapitányság illetékes szakemberei intézkedéseinek köszönhetően a műtárgyállományt semmiféle károsodás nem érte – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Galéria az Indexet.

A Magyar Nemzeti Galéria augusztus 5-én közzétett posztjában azt írta: „Technikai okokból szombat–vasárnap (augusztus 5–6.) zárva tartunk. Megértésüket köszönjük.”

Arról viszont nem adtak tájékoztatást, hogy a bezárásra miért volt szükség. A 444.hu később azt írta: az intézmény valamennyi kiállítását érintették az elmúlt napok esőzései, állítólag a Gulácsy-tárlat egyes képeit le is kellett venni a falakon folyó víz miatt.

A műtárgyállományt nem érte károsodás

Az Index megkereste a Magyar Nemzeti Galériát, hogy az intézményt valóban beázás miatt zárták-e be, s ha igen, a műtárgyállományban keletkezett-e kár. Az intézmény kommunikációs osztálya az alábbi választ küldte:

Az elmúlt napok rendkívül heves esőzései után a Magyar Nemzeti Galéria több kiállítótere is beázott, de az intézmény és az épület vagyonkezelését ellátó Várkapitányság illetékes szakemberei intézkedéseinek köszönhetően a műtárgyállományt semmiféle károsodás nem érte.

Hozzátették, hogy a Nemzeti Galéria az 1970-es évek közepén az egykori Királyi Palota falai között, az akkori időszak technológiai színvonalán és megoldásaival kialakított terekben kapott elhelyezést. Az épület műszaki állapota miatt időigényes a beázás pontos okainak feltárása, ezért a kiállításokat átmenetileg, valószínűleg a hét második feléig zárva tartják.

Ez az esemény is megerősíti, hogy a gyűjtemény számára maradéktalanul biztonságos üzemeltetési körülmények miatt is szükség van az Új Nemzeti Galériának a Liget Budapest Projekt keretében, az egykori Petőfi Csarnok helyén megépíteni tervezett új, korszerű múzeumépülete mielőbbi megvalósítására 

– írták.

Pár hétig még látható a nagyszabású Gulácsy-kiállításuk 

Augusztus 27-ig látható még a 20. századi magyar művészet egyik legkülönösebb alakjának, Gulácsy Lajosnak az életmű-kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában. A mintegy kétszáz művet, azon belül 84 festményt felsorakoztató nagyszabású tárlat új összefüggések megvilágításával tárja fel Gulácsy művészetének változatos mélységeit. A tárlatról írt kritikánkat itt olvashatják.

A festmények, rajzok, illusztrációk mellett Gulácsy-kéziratok, a művészről készült fotók, illetve kortársainak néhány jellemző alkotása teszik teljessé a tárlatot. A kiállítás minden korábbinál teljesebb képet ad a magyar századforduló és a korai modernizmus egyik legeredetibb művészének életművéről.

(Borítókép: Mónus Márton / MTI)