Ifjabb Nereus Lajos lett az év artistája

2023.08.11. 13:26
Ifjabb Nereus Lajos kapta idén a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által alapított Karádi-díjat, amellyel az év kiemelkedő magyar artistaművészét tüntetik ki minden évben.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Karádi Béla, a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat egykori művészeti vezetője végakaratának megfelelően 2021. augusztus 10-én alapította meg a Karádi-díjat, amelyet minden év augusztusában egy díszelőadás keretében ad át az év kiemelkedő magyar artistájának – idézik fel az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményben.

Az elismerést idén A Sztyeppe illata című műsor csütörtöki előadásán adták át a Fővárosi Nagycirkuszban. A díjat odaítélő zsűriben Kristóf Krisztián zsonglőr, Kőműves Tibor és Ifjabb Simet László artistaművészek, valamint Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója foglalt helyet, akik öt művészt javasoltak az idei Karádi-díjra. A felterjesztettek között szerepelt a díjazott mellett Axt Ibolya, Földváry Balázs, Fülemen Tamás és Illés Renátó artistaművészek.

A jelölés során a zsűrinek figyelembe kell vennie az adott évben elért művészi teljesítményt, valamint a megkérdőjelezhetetlen, példaértékű közösségi és magánéletet. 

A díjazott személyéről a magyar artistaszakma döntött. Az öt jelöltre a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által kibocsátott Cirkuszművészeti Szakmai Kártya birtokosai szavazhattak online.

Karádi Béla a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat művészeti vezetője volt 1965-től 1982-ig, kiemelkedő szerepe volt az 1971-ben újjáépített Fővárosi Nagycirkusz újraindulásában. Karádi Béla 2016. május 25-én halt meg, örökös nélkül. Végrendeletében arról rendelkezett, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a rá eső örökségből díjat alapítson.