Kesselyák Gergely az SZFE-n fog tanítani

2023.08.14. 16:24
Kesselyák Gergely, aki korábban az Operaház főigazgatói posztjára is pályázott, zenés színházrendező osztályt indít ősztől a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Kesselyák Gergely karmester ősztől a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) zenés színházrendező osztályának vezető tanára lesz – számolt be a Mandiner az egyetem honlapjára kikerült interjú alapján. 

Az interjúban elhangzik, hogy Kesselyák kimondottan iskolában nem tanított még, ugyanakkor „a rendezés és a vezénylés is nagyon hasonlít a tanításra”. Az egyik legnagyobb öröme, ha a hallgatókkal olyan szépséget, észrevételeket, tapasztalatokat tud megosztani, amit még nem ismernek. Mint fogalmazott:

Nagyon várom az SZFE zenés színházrendező osztályvezetőjeként a fiatalokkal való találkozást. Azt tudom tanítani, ami engem is nagyon érdekel, és ez pedig az opera, az operarendezés. Az ifjú rendezőknek olyan tapasztalatokat és fogásokat szeretnék átadni, amivel megspórolhatják azokat a vargabetűket, amik nincsenek sem a szakma, sem a színház javára, sem az ő javukra.

Úgy véli, az opera műfaja egyedi és különleges, nem mondható el, hogy az operarendezés a zenés színházrendezés egyik műfaja. „Nem, az operarendezés egy önálló, külön műfaj, aminek megvannak a saját szabályai. Épp ezért az operaszakmának olyan képzett rendezőkre van szüksége, akik képesek megtalálni és átadni a műfaj lényegét és mélységét” – tette hozzá. 

Mint ismert, májusban a szakmai bizottság egyhangú szavazattal Kesselyák Gergelyt ajánlotta az Operaház élére, ennek ellenére Csák János kulturális és innovációs miniszter a mindössze két szavazatot szerző Ókovács Szilvesztert nevezte ki újra főigazgatónak. Ezt követően Ókovács azonnali hatállyal elbocsátotta Kesselyákot.