Elöntötte a víz a nemrég felújított prágai Állami Opera alagsorát

2023.08.17. 09:52
A Magyarországon tegnap lecsapó vihar a környező országokban nagy pusztításokat végzett. A prágai Állami Opera csak néhány éve felújított épületébe bezúdult az esővíz és komoly károkat okozott a raktárakban, a színpadi technikai felszerelésekben és több, újonnan restaurált helyiségben is.

Elöntötte a víz a prágai Állami Opera felújított épületének alagsorát szerdán este, amikor nagy erejű, jégesővel kísért szélvihar söpört végig Közép-Csehországon. Ezt Tomás Stanek, a Nemzeti Színház szóvivője jelentette be.

A Nemzeti Múzeum és a Főpályaudvar között álló, többéves felújítás után három éve átadott épület alagsorában van egyebek között a színpadot mozgató technika egy része, a próbatermek és a kellékraktár is.

A szóvivő hozzátette, a károk felmérése folyamatban van, a mentési munkák még javában tartanak.

Martin Kavka, a prágai tűzoltóság szóvivője szerint víz zúdult néhány újonnan felújított terembe is, komoly károkra számítanak. A baj, a tűzoltóság szóvivője szerint azért történt, mert a hirtelen leeső nagy mennyiségű esővizet a környék csatornái nem tudták elnyelni, ezért öntötte el a színház alagsorát.

A mai cseh Állami Opera épületében nyílt meg 1888-ban az akkori Új Német Színház, ami a prágai németség színházi kultúráját szolgálta. A második világháború után a prágai német színházak megszűntek, az Új Német Színház épületében a Nemzeti Színház részeként működő cseh Állami Opera kapott helyet.

A televízió közlése szerint a vihar idején villámcsapás érte a közszolgálati televízió prágai főépületén lévő antennarendszert is, emiatt az egyes csatorna adása rövid ideig szünetelt.

A kiadós esővel kísért szélvihar szerdán este fennakadásokat okozott a prágai tömegközlekedésben és a regionális vasúti közlekedésben is – írta az MTI.