Biztossá vált, hogy Oscar-díjra lesz nevezve egy magyar film

2023.08.20. 12:39
Buda Flóra Anna, Gyimesi Anna, Somogyvári Gergő alkotását, valamint Tudor Giurgiu román–magyar koprodukcióban készült nagyjátékfilmjét is díjazták a Szarajevói Filmfesztiválon szombat este – írja az MTI.

Buda Flóra Anna 27 című, Cannes-ban és Annecyban is díjazott animációs filmje kapta meg a legjobb rövidfilmnek járó elismerést. A rövidfilmért járó Szarajevó Szíve díj

egyben az Oscar-nevezést is biztosítja az alkotásnak, amely egy fiatal első látásra céltalan életét mutatja be.

A diákfilmek versenyében Gyimesi Anna Falling című, anyaságról szóló diplomafilmje érdemelte ki a fődíjat. A dokumentumfilmes kategóriában Somogyvári Gergő Fanni kertje című filmje a zsűri különdíját nyerte el, míg a romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom eseményeit feldolgozó Libertate ’89 – Nagyszeben Tudor Giurgiu rendezésében a Nemzetközi Artmoziszövetség (CICAE) különdíját kapta meg.

A Szarajevói Filmfesztivál az elmúlt három évtizedben Európa legnagyobb presztízsű seregszemléi közé nőtte ki magát, a vetítéseken évről évre több mint 100 ezer néző vesz részt, míg a nívós szakmai programokat világsztárok és a térség élvonalbeli filmesei közreműködésével rendezik meg.

A tavalyi fesztiválon öt magyar film kapott díjat Szarajevóban.