„Öt éve válságmenedzselünk” – csak a csoda mentheti meg az Átrium Színházat

2023.08.23. 11:28
Már évek óta küzd fennmaradásáért az Átrium Színház. Tavaly júniusban felhívást tettek közzé, amelynek hála sikerült akkor pénzt gyűjteniük, hogy előadásaikat életben tartsák. Most azonban megelégelték a szélmalomharcot. Az intézmény vezetői úgy döntöttek, bezárják az Átrium Színházat.

Az elmúlt év nem kedvezett a független színházi produkcióknak. Számos intézmény kényszerült arra, hogy komolyan meghúzza a repertoárját, hogy elbocsássa a munkatársait, vagy végleg bezárjon. Ebbe a szélmalomharcba keveredett az Átrium Színház is. Múlt évben sikerült egy felhívás kapcsán pénzt gyűjteniük, így a 2022–2023-as évadot végig tudták csinálni a közönség örömére, most azonban megelégelték a csatározást, erről egy Facebook-posztban beszéltek részletesen.

A döntés végleges

Évek óta próbálják kezelni a helyzetet, de az a 200 millió, amely egy teljes évad profi végigviteléhez szükséges, nincs évekkel előre biztosítva, így bármelyik évad lehet akár az utolsó, ahogy arra tavaly is megvolt az esély. A 2022-es események kapcsán megjelent cikkünkben akkor nem csupán a színház szóvivőjét, hanem a minisztériumot is megkérdeztük.

A mostani eseményeket látva lapunk felkereste az Átrium Színház operatív vezetőjét, Zsedényi Balázst. A szakember kérdésünkre elmondta, lehetséges, hogy az Átrium-ház a jövőben ad még otthont színházi vagy más kulturális tevékenységnek, de az már semmiképpen sem lesz ugyanaz az Átrium, amelyet ők csinálnak.

Mint működtető szervezet, határozottak abban, hogy be szeretnék fejezni a munkát. Hálásak a közönségnek, és a színházi munka az, amit folytatnának a jövőben is, de a teljes csapat hosszú ideje túlhajtott, és nem akarják, hogy az emberek kiégjenek.

Öt éve válságmenedzselünk

– mondta Zsedényi Balázs, arra hivatkozva, hogy a probléma nem új keletű, csupán most jutottak el addig, hogy úgy érzik, be kell fejezni.

Elmondása szerint egy úgynevezett repertoárszínház a mai, magyar közegben nem fenntartható központi támogatás nélkül, az Átrium pedig semmilyen támogatást nem kap. Amennyiben csoda történne, és a következő három évben pontosan, kiszámíthatóan és biztosan érkezne a működésükhöz nélkülözhetetlen 200 millió forint, az megváltoztathatná a jelenlegi helyzetet, de nem akarnak továbbra is szélmalomharcot vívni.

Az előadások sorsa még kétséges

Ilyen közegben nehéz új produkciókkal tervezni és a meglévőket fenntartani, és ha nagyon jól teljesítenek, akkor is csupán minimális pluszbevételt tudnak vele generálni, vagy nullára kijönni. Elmondása szerint nem csupán anyagi okai vannak a döntésüknek, ahogy írták, emberileg és szakmailag is fenntarthatatlan a jelenlegi állapot.

Mi színházzal szeretnénk foglalkozni, ehhez értünk

– mondta az operatív vezető. Szerinte nem elvárható senkitől sem, hogy anyagi gondokból fakadó létszámhiány miatt folyamatosan 120 százalékot kelljen teljesítenie. Ezért is jutottak arra, hogy a szélmalomharcnak véget kell vetni. Az előadások, amelyek évek óta töretlenül szerepelnek az Átrium repertoárjában, kétséges, hogy az intézmény bezárásával más színházban folytatódnak-e. Zsedényi Balázs erről úgy fogalmaz:

Egyelőre semmi sem mutat abba az irányba, hogy ezek az előadások bárhol folytatódnak.

A színház közleményében megköszönte a II. Kerületi Önkormányzatnak, az épület tulajdonosainak és a színház közönségének a segítségét. Mecénás programjukat szeptember elsejével lezárják, az érvényes tagsággal rendelkezők előjogai azonban a kifutásig élnek. Az utolsó évadukat szeretnék a lehető legjobban megcsinálni, hogy hosszú évek munkáját méltó módon zárhassák le.

A nyilatkozatukban ezt írják:

Köszönjük azoknak a Mecénásoknak és Székkeresztelőknek, akik lehetővé tették és teszik, hogy még legyen Átrium. Köszönjük azoknak, akik segítettek ötlettel, gondolattal, mellénk állással, bármivel. Köszönjük azoknak, akik sosem hagytak bennünket cserben. Köszönjük az önkormányzatoknak, amelyek segítették a művészeti munkánkat, külön a II. Kerületi Önkormányzatnak, akikkel az utolsó nagyszínpadi bemutatónkat, a Holt költők társaságát is együttműködésben hozzuk létre. Köszönjük az épület tulajdonosainak, akik nagylelkűen rendelkezésünkre bocsátották az épületet, és bíztak abban, hogy színvonalas, értékes és közérdeklődésre számot tartó kultúrát fogunk csinálni itt. Köszönjük mindazoknak, akik szeretik, amit csinálunk, és köszönjük azoknak is, akik vitatták ugyan azt, de eljöttek megnézni. Ebben az egy évadban még, ami maradt, bízunk benne, hogy velünk lesznek.

Közlemény a kultúráért, az Átriumért

Az Örkény Színház társulata 2023. augusztus 22-én nyilatkozatot adott ki, amely a fővárosi teátrum közösségi oldalán is olvasható. Ebben ez áll:

„Az Átrium Színházat az elmúlt években működtető Kultúrbrigád munkájának ellehetetlenülése a magyar színházművészet leépülésének újabb állomása.

Minél nagyobb a kultúra támogatásának politikai áthatottsága, annál reménytelenebb az élénk, sokszínű, társadalmilag hasznos kulturális élet. A jelen színházi politika gyakorlata különösen romboló, mert az ideológiai megfelelés igényén túl ismét teret nyert az a vissza-visszatérő súlyos tévedés, hogy a magyar előadóművészet finanszírozása elmozdítható lenne a piacosítás felé.

Mindkét gondolat önmagában is káros, együttesen pedig a magyar színházkultúra visszafordíthatatlan elsivatagosodásához vezet.

Ha a Kultúrbrigád előadásai az Átriumban nem kerülhetnek színre, az Örkény Színház felajánlja (ahogy független társulatok esetében is tette), hogy valamely előadásukat színpadán életben tartja.”