Eltemették Balázsovits Lajost

2023.08.29. 18:40
Családja, barátai, pályatársai és tisztelői kíséretében eltemették Balázsovits Lajost, a nemzet színészét, színházi rendezőt és színigazgatót, érdemes művészt kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben. A színész hetvenhat éves korában halt meg július 19-én.

Búcsúbeszédében Balogh László, Nagykanizsa polgármestere azt mondta:

egy bölcs emberért, a nagy formátumú, hallhatatlan színészért, rendezőért és színházigazgatóért, a nemzet színészéért, egy érett emberért is szól most a harang.

A polgármester kiemelte: Balázsovits Lajos művészalakja él tovább fiatal kollégái generációinak sokaságában. „Szelleme él tovább filmjeiben, Jancsó Miklós, Mészáros Márta és Sára Sándor alkotásaiban” – hangzott el a polgármester beszédében.

Cserhalmi György Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze a pályatársak és barátok nevében búcsúzott Balázsovits Lajostól.

Ez eddig a legnehezebb közös munkánk, drága Lajosom. Nem is bírok vele! Fel kéne nőni ehhez is, mint annyi mindenhez az életben. Már 54 éve ismerkedünk, főiskolán, munkában, civilben, kamerák előtt és mögött és itt-ott az országban

– emlékezett vissza több mint fél évszázados barátságukra, felidézve az Élve vagy halva című film forgatását is, ahol Balázsovits Lajos Noszlopy Gáspárt alakította és saját maga vállalta a kaszkadőrmunkát is.

Balázsovits Edit Jászai Mari-díjas színész édesapjától búcsúzva hangsúlyozta: amerre csak járt, nyomot hagyott maga után.

Az én apukám volt az Éliás királyfi, a palacsintás király, a Kalmár tanár úr az Abigélből, a Feldobott kőből a Pásztor Balázs, a Fényes szelekből a Fekete Laci, az Őrjárat az égenből a Dávid Gyula és ő a Béla király és a Husz János a színházban. És sorolhatnám, itt állhatnánk napestig, hogy mennyi minden az én apukám az embereknek

– fogalmazott Balázsovits Lajos lánya.

Balázsovits Lajos hetvenhat éves korában, július 19-én hunyt el.