Veszélyezteti a szinkronszínészetet a mesterséget intelligencia

2023.09.04. 18:07
A mesterséges intelligencia megállíthatatlan térnyerése veszélyezteti a magyar szinkronszakma fennmaradását, előbb-utóbb felszámolja ezt a jelentős magyar kulturális értéket. Ezt Galambos Péter színész, szinkronszínész, műsorvezető jelentette ki, aki Dwayne Johnson, Vin Diesel vagy a Jóbarátok-sorozatból Ross magyar hangja.

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Szinkron Alapszervezete szeptember elején a szinkronjogok és a mesterséges intelligencia (MI) összefüggéseiről tanácskozik, ennek apropóján kérdezte a színészt az Előadóművészi Jogvédő Iroda.

Mit mond Magyarország?

Az amerikai színészek azért léptek sztrájkba, mert a filmstúdiók az MI felhasználásával jogtalanul használják fel hangjukat és karakterüket. Felmerülhet a kérdés, éreznek-e ebből valamit a magyar színészek.

Galambos Péter szerint Hollywood azon dolgozik, hogy egyrészt helyettesíthetők legyenek az élő szereplők a mesterséges intelligencia segítségével, másrészt pedig, hogy az angol anyanyelvű színészek az adott ország anyanyelvén szólaljanak meg a mozikban. Alig néhány lépés választja el a technológiát attól, hogy Eddie Murphy ne Dörner György hangján, hanem a „saját”, digitálisan előállított hangján szólaljon meg magyarul. 

Hazánkban előszeretettel hangoztatják, hogy a magyar szinkron néha élvezetesebb, mint az eredeti, a mesterséges intelligenciát azonban nem érdekli, hogy mit gondolunk, és a megrendelőket sem mozgatja meg igazán a felhasználói élmény. A nagy stúdiók érdeke, hogy ne fizessen nagy összegeket különféle országban rengeteg színésznek, amikor a film megértését és élvezetét a géppel előállított hangtartalmak szolgálják. 

A stúdiókat az sem érdekli, hogy a magyar színészek megéljenek.

A magyar színészek a munka megkezdésekor a szinkronstúdióban aláírnak egy szerződést, amelyben gyakorlatilag minden jogukról lemondanak, a hangmintáktól elkezdve a hanglejtésen át a levegővételig, így minden anyag a stúdióhoz kerül. 

Érdemes-e harcolni?

Megoldás a szakember szerint nincs, ugyanakkor meg kellene teremteni egy olyan jogi környezetet, amely legalább járadék formájában kompenzálja azokat a művészeket, akiknek a hangjából a mesterséges intelligencia értékesíthető anyagot állít elő.

A hollywoodihoz hasonló sztrájk itthon nem sokat nyomna a latba, hiszen az MI ellen értelmetlen sztrájkolni, továbbá korábban nem volt még példa arra, hogy a magyar színésztársadalom egységesen lépne fel „a közös jóért”. 

Galambosék a szinkron-alapszervezet közelgő tanácskozásán szeretnének egy javaslatot megfogalmazni a jelenlegi jogi környezet módosítására, ehhez a színészszakszervezet vezetőségét is felkérik, hogy képviseljék érdekeiket.