A színészek az Indexnek elmondták, miért nem veszik át az SZFE-aranydiplomát

Névtelen-1
2023.09.05. 14:39
Nagy vihart kavart a magyar színházi közvéleményben, hogy legendás színészek közös nyilatkozatban közölték, nem hajlandóak átvenni a 2020-ban modellváltáson túlesett Színház- és Filmművészeti Egyetem által kínált aranydiplomát. Kútvölgyi Erzsébet színművész az Indexnek elmondta: a szakmai döntéseket elfogadják, de azt nem, ha a küszöb alatt bekúszik a politika.

Több legendás színész, mások mellett Lázár Kati, Kútvölgyi Erzsébet és Egri Márta is visszautasítja az aranydiplomáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől, ők ötven évvel ezelőtt Vámos László rendező osztályában végeztek. „Nem vehetünk át aranydiplomát azoknak a kezéből, akik megtagadták egykori tanáraink és tanáraik sorát, Nádasdy Kálmántól Ascher Tamásig. Azt a szakmai nyitottságot és sokszínűséget, amit az átalakítás folyamatában az utolsó pillanatig védeni próbáltunk, és ami számunkra ma is mindennél fontosabb” – olvasható a 444-hez eljuttatott levélben.

Kútvölgyi Erzsébet az Indexnek elmondta: a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltása és annak levezénylése mély nyomot hagyott benne.

Amikor főiskolás volt, az intézmény politikamentesen működött, kizárólag a szakmaiság határozta meg. Minden tanárára – mások mellett Vámos László egykori osztályfőnökére, Fischer Sándor és Montágh Imre beszédtanáraira – úgy emlékszik vissza, mint akik az egész pályáját meghatározták. 

Remélem, hogy a jelenlegi SZFE-nek is lesznek ilyen meghatározó tanárai, de amikor a váltás megtörtént, ez szakmailag nem tűnt tökéletesen alátámasztottnak. Nagyszerű színészkollégák tanítanak most is, de nem gondolom, hogy a politikát be kellene vinniük az egyetemre. Ebben biztos vagyok. Teljesen más gondolkodásra kellene tanítaniuk a hallgatókat. A legfontosabbra, hogy megtanulják a szakmát. A hallgatóknak olyan tanárokra van szükségük, akik megérdemlik, hogy átadhassák a tudásukat. Azt ki kell érdemelni. Ez a hozzáállás lehet, hogy egyszer meglesz, de eddig inkább politikaszínű, és nem szakmai volt. A politikát ugyanis tilos bevinni a művészetoktatásba.

Kútvölgyi Erzsébet hangsúlyozta, az aranydiplomáját kizárólag postán hajlandó átvenni, a helyszínen semmiképp. „A postás jól fog járni, mert ha hozza, kaphat jattot. Együtt döntöttünk így, és igazunk van. Ez szellemi igazság, gyűlölködés nincs benne. A szakmai döntéseket teljesen elfogadjuk, de ha a küszöb alatt bekúszik a politika, az nem jó, sőt tilos!” – mondta.

Semmi közünk hozzájuk

Az ügyben Lázár Kati Kossuth-díjas színművész is kifejtette véleményét az Indexnek. Mint elmondta, azért döntöttek így, mert úgy érzik, az egyetem jelenlegi vezetése nyilatkozataiban, kommunikációjában az egész múltjukat és fiatalságukat megkérdőjelezi, és ez nagyon fáj nekik. 

Semmi közünk azokhoz, akik át akarják adni az aranydiplomát. Mire fel vegyük át az ötvenéves munka gyümölcséről szóló elismerést azoktól, akik olyan csodálatos emberek munkáját és örökségét is megtagadják, mint Nádasdy Kálmán? 

A színművész elmondta: a mai napig emlékszik Nádasdy Kálmán óráira. „Nagyszerű, hogy tanított bennünket, mindig különleges órákat tartott. Máig a fülemben cseng, ahogy vékony hangján mondogatta: »Ne felejtsék el, a tehetség hajszálereken csordogál el.«”

Lázár Kati a nyilatkozattól csupán azt várja, hogy az emberek lássák, az idősebbekben is van igazságérzet. 

A szóban forgó nyilatkozat aláírói között vannak Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészek, és olyanok is, akik a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai is, továbbá azok, akik az akkor még Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Vámos László osztályában végeztek 1973-ban:

  • Kútvölgyi Erzsébet Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész,
  • Lázár Kati Kossuth- és Jászai Mari díjas-színművész,
  • Egri Márta Jászai Mari-díjas színművész,
  • Miklósy Judit színművész,
  • Varsa Mátyás színművész, rendező, író,
  • Vas-Zoltán Iván színművész, rendező, dokumentumfilmes.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanévnyitóját szeptember 11-én az Uránia Filmszínházban rendezik, ahol aranydiplomát kaphatnának az ötven évvel ezelőtt diplomázott növendékek.

Az ügyben megkerestük a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetőségét, amint válasz érkezik, közöljük.

(Borítókép: Lázár Kati és Kútvölgyi Erzsébet. Fotó: Zih Zsolt / MTI)