Benedek Miklós lett a Nemzet Színésze

D CIM20160330027
Benedek Miklós kapta a Nemzet Színésze elismerést. A cím jelenlegi tizenegy birtokosa őt választotta a 2023. július 19-én elhunyt Balázsovits Lajos helyére. A grémium szeptember 6-án döntött az új tagról, akit a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila értesített a döntésről.

A Nemzet Színésze címmel egy időben 12 fő rendelkezhet. Amennyiben valaki meghal közülük, a Nemzet Színészei maguk választják ki a következő tagot. A cím olyan személynek adható, aki a 62. életévét betöltötte, és legalább 40 éve a pályán van, vagy legalább 20 évadon át a Nemzeti Színházban játszott.

Az Index elsőként érte el Benedek Miklóst, az új Nemzet Színészét, aki lapunknak azt mondta, Vidnyánszky Attila éppen három perce hívta a Nemzetiből, és közölte vele a hírt.

Hallottam, ahogy a kollégák bekiabálva gratuláltak. Elcsuklott a hangom. Váratlanul ért. Nem gondoltam volna, hogy engem választanak, mert vannak még előttem neves kollégák. Bár az is igaz, hogy én is sok időt éltem meg a pályán. Szerencsésnek érzem magam, mert nem mindenki részesül ebben az elismerésben

– fogalmazott a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. 

A művész pályafutásáról készül galériánkat itt tekintheti meg.

A legnagyobbak

2023-ban két legendás színészt is elvesztett a magyar nemzet, egyikük a május 8-án eltávozott Máthé Erzsi, másikuk Balázsovits Lajos, aki július 19-én halt meg. Máthé Erzsi helyére a grémium Udvaros Dorottyát választotta június 26-án, Balázsovits Lajos elvesztése után pedig ma, szeptember 6-án Nemzet Színésze lett Benedek Miklós.

Balázsovits Lajos 76 éves korában halt meg. A Balázs Béla-díjas, Érdemes Művész, aki a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja, 2018-ban visszavonult, hogy életét teljes egészében családjának szentelje. 2020-ban Nagykanizsa polgármestere a város díszpolgárának választotta. Életében számtalan filmes és színházi szerepben nyújtott felejthetetlen alakítást.

Az új Nemzet Színésze

Most a Nemzet Színészei Benedek Miklóst választották új tagjuknak. Az Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, ezt követően 1969-ben a Nemzeti Színházhoz szerződött. Később a Katona József színházban is játszott, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója, egyetemi docens volt. A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője lett. 2003–2009-ig újból a Nemzeti Színházban dolgozott. 2017-től az Orlai Produkciós Iroda társulatának tagja.

Benedek Miklóssal együtt újból 12 főre bővült a Nemzet Színészeinek száma, akik megválasztásuknak időrendi sorrendjében:

  • Bodrogi Gyula (2007-től),
  • Király Levente (2006-tól),
  • Tordy Géza (2008-tól),
  • Molnár Piroska (2011-től),
  • Cserhalmi György (2014-től),
  • Szacsvay László (2015-től),
  • Csomós Mari (2017-től),
  • Almási Éva (2016-tól),
  • Jordán Tamás (2020-tól),
  • Lehoczky Zsuzsa (2021-től),
  • Udvaros Dorottya (2023-tól)
  • és Benedek Miklós (2023-tól).

(Borítókép: Czimbal Gyula / MTI)