Ascher Tamás is megszólalt az SZFE aranydiplomája ügyében

2023.09.07. 12:31
Ascher Tamás rendező szerint kellemetlen eseménynek ígérkezik a Színház- és Filmművészeti Egyetem aranydiploma-átadója, de elfogadja, ha egykori osztálytársai közül bárki úgy érzi, megéri neki egy kis kellemetlenség.

Több legendás színész, mások mellett Lázár Kati, Kútvölgyi Erzsébet és Egri Márta is visszautasítja az aranydiplomáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől, ők ötven évvel ezelőtt Vámos László rendező osztályában végeztek. „Nem vehetünk át aranydiplomát azoknak a kezéből, akik megtagadták egykori tanáraink és tanáraik sorát, Nádasdy Kálmántól Ascher Tamásig. Azt a szakmai nyitottságot és sokszínűséget, amit az átalakítás folyamatában az utolsó pillanatig védeni próbáltunk, és ami számunkra ma is mindennél fontosabb” – olvasható a 444-hez eljuttatott levélben.

Közösségi oldalán most Ascher Tamás is megszólalt az ügyben

– szúrta ki a Színház Online.

A Katona József Színház főrendezője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem egykori rektora úgy fogalmazott: 

Hogy, hogy nem: egy színházi rendező osztály is végzett 1973-ban. Tízen kaptunk diplomát, már csak négyen élünk – Kornis Mihály, Meczner János, Valló Péter meg én. Kellemetlen eseménynek ígérkezik az aranydiplomák ünnepélyes átadása, de elfogadom, ha négyünk közül bárki úgy érzi, megéri neki egy kis kellemetlenség.

De ha nem, ajánlom három kollégámnak, 11-én – az ünnepélyes évnyitó napján – ünnepeljünk egy koccintással bárhol, távol az Uránia Nemzeti Filmszínháztól. Kornis itt van a Facebookon – Pál néven, Valló és Meczner talán nincs, szóljon nekik, aki látja ezt a felhívást. (Én is próbálkozom majd, de csak módjával.)

Az 1973-ban végzett színházi rendező osztály vezetője Marton Endre volt – olvasható a színművészeti egyetem archívumában. A hallgatók:

  • Ascher Tamás
  • Gáll Ernő
  • Illés István
  • Karinthy Márton
  • Kornis (Kertész) Mihály
  • Meczner János
  • Nagy András László
  • Romhányi László
  • Szőke István
  • Valló Péter

Karinthy Márton A vihar kapuja című könyvében dokumentálta az osztály emlékeit. A kötet ismertetője szerint Karinthy főiskolai rendezőosztályának életén keresztül pillant vissza a korra s benne önmagára. „Egykori osztálytársait megkeresve, faggatva velük együtt idézi fel a legendás hatvanas évek színházi világát és önnön helykeresésüket előbb e világ határmezsgyéjén, majd határain belül. Barátságok, szerelmek, konfliktusok, intrikák, árulások, sikerek és bukások: mindaz, ami a rendezőtanoncok életének része már akkor, mikor még szinte meg sem kezdték pályájukat, még ki sem léptek a vihar kapuján.”

Ez nagyon fáj nekik

A témában korábban Kútvölgyi Erzsébet és Lázár Kati színművészek is megszólaltak lapunknak. A Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltása és annak levezetése mély nyomot hagyott benne.

Hangsúlyozta, az aranydiplomáját kizárólag postán hajlandó átvenni, a helyszínen semmiképp. „A postás jól fog járni, mert ha hozza, kaphat jattot. Együtt döntöttünk így, és igazunk van. Ez szellemi igazság, gyűlölködés nincs benne. A szakmai döntéseket teljesen elfogadjuk, de ha a küszöb alatt bekúszik a politika, az nem jó, sőt tilos!” – mondta.

Az ügyben Lázár Kati Kossuth-díjas színművész is kifejtette véleményét az Indexnek. Mint elmondta, azért döntöttek így, mert úgy érzik, az egyetem jelenlegi vezetése nyilatkozataiban, kommunikációjában az egész múltjukat és fiatalságukat megkérdőjelezi, és ez nagyon fáj nekik. 

Semmi közünk azokhoz, akik át akarják adni az aranydiplomát. Mire fel vegyük át az ötvenéves munka gyümölcséről szóló elismerést azoktól, akik olyan csodálatos emberek munkáját és örökségét is megtagadják, mint Nádasdy Kálmán? 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanévnyitóját szeptember 11-én az Uránia Filmszínházban rendezik, ahol aranydiplomát kaphatnának az ötven évvel ezelőtt diplomázott növendékek.

Az ügyben megkerestük a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetőségét, amint válasz érkezik, közöljük.