Ennek a magyar filmnek a nézettségét a Star Wars és az Avatar sem tudta megdönteni

ZS 1240
Sohasem látott mértékű piac nyílt meg a világban a digitálisan restaurált filmek, így a magyar filmörökség előtt is, egy nemzetközi fesztivál pedig nemcsak arra jó, hogy a magyar közönségnek moziélményt adjon, hanem arra is, hogy a potenciális nemzetközi ügyfeleket idecsábítsa. Erről is beszélt az Index kulturális rovatának arútluK podcastjában Ráduly György, a 2023. szeptembert 12–17-ig tartó Budapesti Klasszikus Film Maraton fesztiváligazgatója.

Hihetetlen mennyiségben, Japántól Los Angelesig adja el a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum a digitálisan felújított régi magyar filmek forgalmazási jogát. A magyar animáció is olyan partnereket talált végre, akiken keresztül az Amerikai Egyesült Államokban tudják vetíteni Jankovics Marcell animációs filmjeit, de a Macskafogót vagy Kovásznai György filmjei, például a Habfürdő is meg fog jelenni Amerikában.

Alakul a magyar mozgókép háza

Minderről az Index Kulturális rovatának podcastjában beszél Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatója, ahogy arról is, hogy a 2023. szeptember 12–17-ig tartó Budapesti Klasszikus Film Maraton – amelynek ő a fesztiváligazgatója – egyfajta „sűrítménye” mindannak a munkának, amelyet a magyar filmörökség terén végeznek, mindamellett, hogy a hat helyszínen egyedülálló élményt nyújtanak a mozinézőknek vendégekkel, beszélgetésekkel, előadásokkal, soha, vagy ritkán látott gyöngyszemek vetítésével.

A beszélgetésből az is kiderül, ahogy a Filmmúzeum és az Örökmozgó mozi után kellene egy olyan filmes központ, a magyar mozgókép háza, ahol a vetítőtermek mellett egy kiállítótérben be tudják mutatni a magyar film történetét, és lenne benne étterem, kávézó is – találkozási pont lehetne ez a magyar film körül. Ezen Káel Csaba filmügyi kormánybiztos vezetésével dolgoznak, már az előzetes építészeti tervezési fázisban tartanak.

És szóba kerül egy olyan, az úri világot kifigurázó, kellemes melódiákkal kísért, könnyed romantikus vígjáték, amely olyan bombasiker lett, amire azóta sem volt példa. Nézettségének még a hollywoodi szuperprodukciók – Star Wars vagy az Avatar – sem tudtak a nyomába érni. Az idei Budapesti Klasszikus Film Maratonon a film felújított változatát vetítik újra nagyvásznon.

Aki lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, vagy újra meghallgatná a beszélgetést, az ide kattintva megteheti.

(Borítókép: Ráduly György. Fotó: Lapat Lili / Index)