Sepsi Enikő: Az SZFE életét sok múltbéli sérelem terheli

2023.09.13. 16:50
Sepsi Enikő 2023. szeptember 6-tól hivatalosan is a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektora. Kinevezése alkalmából rövid nyilatkozatot kértünk tőle arról, hogy milyen tervei vannak az egyetem élén. Az Indexnek elmondta: fő célja, hogy az egyetemen mindenki békésen tudjon egymással dolgozni, és az SZFE az ország és a régió nemzetközileg is elismert képzési helyévé és tudományos-művészeti műhelyévé válhasson.

Ahogy korábban megírtuk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa augusztus végén egyhangúlag megszavazta Sepsi Enikőt az egyetem élére. A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Művészettudományi és Szabadbölcsészet Intézetének alapító vezetője régóta a hazai színházi élet és oktatás kulcsfontosságú alakja.

Sepsi Enikőnek jelentős szerepe volt a nyáron Budapesten megrendezett 10. Színházi Olimpián a Juliette Binoche közreműködésével színpadra állított Fény-Anyag című felolvasó színházi előadás megvalósításában és sikerében. „Kevés időnk volt, emiatt igen intenzív napokat éltünk meg. Aztán leszálltak az angyalok... Különös békesség és egység uralkodott a híradás körül is: mindig így kellene lennie, így volna jó élni. Békességben, nagyvonalúan” – mondta Sepsi Enikő az Indexnek.

Békességben dolgozni együtt

A békesség az új rektor kulcsszava az SZFE vezetésével kapcsolatban is. Sepsi Enikőt a legfontosabb terveiről és az egyetemmel kapcsolatos jövőbeli tervekről is kérdeztük.

Az intézmény életét sok múltbéli sérelem terheli. Szeretném, ha az intézmény minden oktatója, dolgozója és hallgatója békességben tudna együtt dolgozni azért, hogy az SZFE az ország és a régió nemzetközileg is elismert képzési helyévé és tudományos-művészeti műhelyévé válhasson. Ezt a jövőképet professzionális szervezeti működéssel kívánom elérni, ahol a meglévő és jövőbeli akciótervek megvalósulását szorosabb utánkövetéssel és a szervezet minden szintjét érintő tudatosítással kísérnénk végig. Mindeközben figyelnénk arra, hogy a meglévő művészeti és egymástól is eltérő szervezeti szubkultúrák értékes elemei megmaradjanak

– válaszolta a rektor az egyetem vezetésével kapcsolatok terveire vonatkozó kérdésünkre.

Sepsi Enikő fontosnak tartja, hogy az SZFE szervezeti változásokon menjen keresztül, illetve szeretné megerősíteni a hagyományos rektori szerepkört. Az oktatásban is komoly átalakítást tervez: „Az egyetem minőségbiztosítási rendszerét szeretném stabil alapokra helyezni, a mintatantervek átalakítása megtörtént, felmenő rendszerben eszerint tanulhatnak a graduális és posztgraduális hallgatók. A doktori iskolát új törzstagokkal erősítettük meg, a képzési program korábban hiányzó elemeit pótoltuk.”

A filmes és a színházi terület integrálása

A PhD- és DLA-programokban fontos szerepet kap a gyakorlati elemek integrálása, például az academic writing, az oktatásmódszertan vagy a projektmenedzsment. Sepsi Enikő Egészséges Egyetem elnevezéssel mentálhigiénés programot akar indítani, illetve szeretné fejleszteni a karrier-tanácsadás területét és a diplomás pályakövetést, továbbá a könyv- és folyóirat-kiadás rendszerét.

Több új szak indítását tervezzük, köztük a művésztanár képzéseket, de közös nemzetközi képzésekben is gondolkodunk

– mondta az Indexnek a rektor.

Sepsi Enikő az elméleti terület egyik legfontosabb feladatának tekinti a filmes és színházi terület integrálását a kutatásban és az oktatásban. Szintén kiemelte, hogy mind a filmművészet, mind a színművészet esetében a hazai és nemzetközi fesztiválokon való részvétel és azok szervezése is központi szerepet kap. „Ezeket a törekvéseket fontos a dramaturgiai és az elméleti területről támogatni nemzetközi kontextusba helyező reflexiókkal és a három intézetet egyaránt megmozgató kezdeményezésekkel” – hangsúlyozta a rektor, aki szerint középtávon megoldandó feladat az intézmény infrastrukturális széttagoltságának enyhítése.