Több évtizedes tilalom után újra fotózható Picasso ikonikus festménye

2023.09.14. 19:58
Pablo Picasso legfontosabb festménye, a pacifista mozgalmak jelképe, a politikai terror elleni tiltakozás szimbóluma évtizedekig nem volt fotózható. Mick Jagger egyszer ugyan megszegte a tilalmat, de többször nem kell neki sem, mert már legálisan megörökíthető a 20. század egyik legfontosabb festménye.

A madridi Reina Sofia Nemzeti Múzeum és Művészeti Központ több mint harminc évig nem engedélyezte a látogatóknak Picasso leghíresebb festményének fotózását, még vaku nélkül sem, de most végre feloldották a tilalmat.

Pablo Picasso 1937-ben festette ikonikus festményét az 1936-tól 1939-ig tartó spanyol polgárháborúban, Guernica városában elhunytak tiszteletére. A kép a fasiszta terror ellen született, de elkészítése óta a politikai erőszakkal szembeni szenvedés jelképévé vált.

A képet a New York-i Modern Művészetek Múzeumában restaurálták, és 1981-ben tért vissza Spanyolországba, a madridi Prado Múzeumba, majd 1992-ben áthelyezték a Reina Sofíába. Itt tiltották meg a kép fotózását, hogy megvédjék, és korlátozzák a turisták hadát a kép előtt.

2022-ben nagy felháborodást váltott ki, amikor Mick Jagger az Instagramon közzétett egy fotót, amin a festmény előtt áll, a háttérben pedig a teljes, fotózásra nem engedélyezett kép látható.

A múzeum idén júniustól hivatalban lévő igazgatója, Manuel Segade szeptember 1-jén bejelentette, hogy mostantól fotózható a háborúellenes alkotás, mert ahogy minden egyéb műnek, ennek is joga van a rögzítésre.

De vakuk, szelfibotok és állványok használata még mindig nem engedélyezett. A múzeum igazgatója azonban optimistán nyilatkozott a jövőt illetően, százszázalékosan akadálymentesített fényképezést szeretne elérni, hogy a világot telefonjaik szűrőjén keresztül néző fiatalok is részesülhessenek a művészet csodájából.